Новата Еврокомисия се натъкна на трудности в Европарламента

Джонатан Хил стана първият кандидат, неиздържал теста

Новата Европейска комисия се натъкна на трудности при изслушванията в Европейския парламент вчера.
Разделението сред евродепутатите отложи утвърждаването на еврокомисарите, номинирани от Великобритания, Испания и Унгария, и заплашва да осуети одобряването на френския кандидат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският консерватор Джонатан Хил, който е предвидено да отговаря за финансовите услуги, стана първият кандидат, не издържал теста в ЕП. Хил не успя да разсее подозренията, че е прекалено близък с финансовите кръгове, и ще се яви на ново изслушване следващата седмица.

Утвърждаването на испанеца Мигел Ариас Канете, също консерватор, за европейски комисар по въпросите на енергетиката и климата, също бе отложено, поради съмнения за конфликт на интереси, от левицата и Зелените.

В отговор десноцентристките съюзници на Канете заплашиха на свой ред да блокират номинацията за еврокомисар за икономическите и валутните въпроси на френския социалист Пиер Московиси, който ще бъде изслушан днес.

"Продадох си акциите. Нито съпругата ми, нито синът ми заемат постове в каквито и да било енергийни компании. Гарантирам това", заяви Канете по време на изслушването.
Той уточни, че фирмите, които е контролирал, не се занимават с продажба на енергоресурси, а предлагат само складови услуги на петролния сектор.

По-рано белгийският вестник "Соар" съобщи, че Канете не само притежава акции в две регистрирани на Канарските острови петролни компании, а е и един от главните им ръководители.

Съдбата на испанеца и на трети кандидат от консерваторите, унгареца Тибор Наврачич, остава неясна.

Наврачич също имаше трудно изслушване, като бе принуден да отбива въпроси за ролята си като министър на външните работи в правителството на страната, обвинявано от Брюксел в дискриминиране на малцинствата и ограничаване на свободата на медиите и на словото.

Номиниран за еврокомисар за образованието, културата и гражданството, Наврачич изтъкна своята роля в преговорите с ЕС за внасяне на промени в спорни унгарски закони и привързаността си към европейските демократични ценности като човек, отраснал при комунистическа диктатура.
Попитан саркастично от независим германски депутат дали ще направи "Моята борба" на Хитлер задължителна част от учебната програма, унгарският кандидат си спечели овации, като изрази подкрепа за еврейската общност в страната.

Първите 10 номинирани членове на екипа на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бяха утвърдени през първите два дни на изслушванията, понеделник и вторник.

Гневните сцени в стаите на ресорните комисии вчера обаче заплашиха да нарушат графика, съгласно който е предвидено новата ЕК да бъде одобрена на 22 октомври и да поеме своите функции на 1 ноември.

Всяко забавяне може да предизвика спорове между страните членки и потенциално да остави сегашната Еврокомисия на Жозе Мануел Барозу да решава деликатни въпроси като конфронтацията Русия, търговските преговори със САЩ и острите спорове за мерките за икономии и бюджетните дефицити.

За днес е насрочено изслушването на българката Кристалина Георгиева, номинирана за заместник-председател на Европейската комисия и за комисар по бюджета и човешките ресурси.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини