Microsoft разработва система за предвиждане на бъдещето

Предсказания трябват, особено след като си отиде октоподът Пол

Microsoft е в прецес на разработка на система, която може да предвижда бъдещето. Нейна тестова версия е вградена в гласовия асистент Cortana, която е познала победителите от всички 15 мача от елиминационната фаза на Световното първенство по футбол в Бразилия, съобщава онлайн изданието The Verge.

За целта Cortana е използвала информация от Microsoft Prediction Lab, която е част от звеното за проучвания и разработки Microsoft Research. Системата е базирана на анализ на информация и резултати от анкети, които разглежда по по-различен начин.

С анкетите си софтуерният гигант се надява да получи отговор от възможно най-много хора. Техните данни, възраст, местопоожение и т.н. не са от значение. Единственото, което интересува компанията е, кой хората очакват да спечели. Следващият подобен тест за системата ще е превиждане на резултатите от изборите на губернатори и конгресмени в САЩ.

За последно методът е бил използван за предвиждане на резултатите от референдума на Шотландия дали тя да остане във Великобритания. Системата е дала прогноза с 84% вероятност, че резултатът от вота ще е отрицателен.

Обединяването на очакванията на хората и анализирането на информацията е необичаен метод, но поне за момента работи. Компанията посочва, че няма гаранция, че това винаги ще е така. Точно поради тази причина ще направи предвиждането на резултатите от изборите в САЩ публично достъпно и всеки ще може да се включи в експеримента, който ще е под формата на игра.

Основната цел на Microsoft в случая е да провери ефикасността на метода и доколко той може да бъде надежден. Занапред се предвиждат и други подобни експерименти. Бързият анализ на данните също ще е от значение, като се работи по допълнителното оптимизиране на системата.

"Искаме да съберем много информационни точки, които с течение на времето да са почти безкрайни и да могат да се генерират ефикасно, за да дават точни отговори на всички въпроси, а не само на изгодните или исторически подкрепените", коментира Давид Ротшилд, инженер на Microsoft и един от ръководителите на проекта.

"Възможността в близко бъдеще да можем да отговаряме на огромен брой въпроси е най-вълнуващата част от този проект", допълва той. Потребителите ще могат да задават въпроси на Cortana, а тя ще използва системата, за да им дава отговори или прогнози.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини