”Медиана”: Повечето българи не искат ГЕРБ и БСП пак на власт

Връщането на двете големи партии - ГЕРБ и БСП, на власт се вижда от мнозинството избиратели като неприемливо, лошо или дори катастрофално, сочи ново изследване.
За възможното връщане на ГЕРБ на власт такова е мнението на 40%, а за БСП – 42%. Тези данни показват и огромните проблеми с общественото доверие, които би имала всяка от двете партии при опит да съставят парламентарно мнозинство и правителство, показва анализът в проучването на агенция "Медиана".

Според социолозите се наблюдава засилен негативизъм по отношение на политиката и близо една трета от избирателите (30%) заявяват, че няма нито една партия, която искат да видят в управлението на страната.

Предстоящите предсрочни парламентарни избори ще се проведат в обстановка на нарастващ песимизъм и тревожност по отношение на икономическото и социално развитие на страната. Близо половината от избирателите очакват влошаване в рамките на следващата година, коментират още социолозите.

Нито ГЕРБ, нито БСП печелят от тази засилена тревожност, защото не се привиждат като „спасител“ за голямата част от избирателите.

Същевременно голяма част от избирателите считат, че самите избори няма да бъдат честни (едва 9% смятат, че те ще са такива) и, че служебното правителство ще бъде безпристрастен арбитър в тях (само 18% са на мнение, че то не взима страна в тях).
Това дава отражение и на очакваната изборна активност. Данните сочат, че може да се очакват около 3,2 млн. избиратели пред урните – най-ниската изборна активност на парламентарни избори досега.

Както повечето си колеги от "Медиана" също прогнозират, че сигурни участници в следващия парламент са шест партии – ГЕРБ (31,0%) , БСП (21,0%), ДПС (13,2%) , България без цензура (7,5%), Патриотичен фронт (7,1%), Реформаторски блок - (6,8%). Към настоящия момент „Атака“ също има сериозни шансове да преодолее 4-процентната бариера. АБВ е близо до бариерата, но към 1 октомври данните показват малки шансове да я прескочи.

Най-вероятната конфигурация е 6-7 партиен парламент и много проблеми, за която и да е партия при опит да състави парламентарно мнозинство. ГЕРБ ще има най-много депутатски места, но е малко вероятно да получи повече от 90. Съответно, ще трябва да търси 3-4 партийна коалиция, „голяма коалиция“ (с БСП, ДПС) или да направи опит да състави правителство на малцинството, анализират още социолозите.

През октомври най-харесван политик е Кристалина Георгиева, следвана от Йорданка Фандъкова, Георги Първанов, Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Най-неодобряван е Касим Дал.

Борисов: С под 100 депутата - не правя кабинет

ГЕРБ няма да се опитва да съставя коалиционно правителство, нито ще участва в такова, ако има под 100 депутатски места в Народното събрание, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV.

"Ако имаме 110 -115 депутати, ще съм длъжен да търся изход за държавата, ако имаме под 100 - да заповядат, да направят правителство другите, ще ги подкрепям отстрани", добави той.

Бившият премиер очерта следната прогноза - вероятността да не се състави правителство и да последват нови избори е голяма.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини