"Съдилището" на Стефан Командарев спечели голямата награда на фестивала "Златна роза"

"Съдилището" на режисьора Стефан Командарев спечели голямата награда за най-добър пълнометражен филм на кинофестивала "Златна роза", а изпълнителя на главната роля Асен Блатечки беше отличен за най-добър актьор. Конкурсната програма на 32-издание на фестивала приключи снощи. 

За най-добър късометражен филм бе определен "Чест" на Павел Веснаков (победител и от фестивала на късометражното кино в Клермон Феран и номиниран за Европейските филмови награди за късометражен филм), а наградата на Варна отиде при"Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които скоро си тръгнаха с отличие и от престижния международен фестивал "Сан Себастиан". На "Златна роза" те получиха още отличието на критиката и наградата на акредитираните журналисти.



Другият български филм с номинация за Европейските филмови награди - "Отчуждение", получи два приза - за най-добър режисьор (Милко Лазаров) и операторско майсторство в лицето на Калоян Божилов.
Новият филм на Костадин Бонев "Потъването на Созопол" също получи две награди - за сценарий (Костадин Бонев и Ина Вълчанова, която е и автор на книгата, по която е сниман филма) и за най-добра женска роля - Снежина Петрова. Наградата за дебют отиде при Константин Буров за филма "Отрова за мишки".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини