Реставрират уникалното платно на първия смолянски художник Анастас Стайков "Родопска сватба"

Монументалната картина е в плачевно състояние, но със средства от "13 века България" ще бъде реставрирана в Смолян

Уникална картина от средата на 20-ти век, изобразяваща родопска сватба между християнин и мюсюлманка, чака реставрация от специалистите в Художествената галерия в Смолян.

Автор на монументалното платно „Родопска сватба” е първият смолянски художник Анастас Стайков, който работил по него повече от 8 години, но гогато го завършил през 1957г. , бил наказан от тогавашната комунистическа власт.

Автентичният шедьовър е с размери 4 на 2,50 м., изпълнен с 80 човешки фигури, запечатани в паметния семеен ритуал на влюбени от две вероизповедания.

В многофигурната композиция отчетливо са вплетени символите на двете изповядвани в Родопите религии и освен художествена има и друга стойност.

Картината има историческа стойност,  дори драматична, защото това платно е повлияло върху живота на  талантливия художник до края на дните му. При представянето на картината в Пловдив през 1958 г.  изложбата е посетена от 35 000 души, а творбата е приета много добре от публиката“, обясни директорът на Художествената галерия в Смолян Иван Пеев.

Художникъте обвинен от Съюза на художниците в натурализъм и бягство от соцреализма и е понижен от член на СБХ в кандидат- член. Тогава Владимир Димитров – Майстора подкрепя родопския творец и заявява, че платното е истинска българска картина, истинска българска живопис, но думите му били подминати.

Заради обидата Стайков оставя четките и спира да рисува цели 15 години. 

Сега тя се съхранява в Художествената галерия в Смолян, през годините е минала през Окръжния народен съвет, била е в местен  музей  и в  учителския институт, но после е прибирана на и на руло престоява в различни складове, задари което днес е в окаяно състояние.

Приживе авторът, станал родоначалник на три последващи поколения художници, я прибира, а сега дъщеря му Мария Стайкова я дарява на галерията, която ще я реставрира със средства от дарителски фонд  „13 века България”.

 Щиляна Чакърова

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини