Близнашки:Родопската Шипка показа на какво сме способни, когато сме единни като народ

"Днес, повече от век след „Родопската Шипка“, тези събития трябва отново да ни склонят към размисъл на какво сме способни като българи, за да бъдем единни и непреклонни, когато сме си поставили общонационална цел", каза в празничното си слово послучай 102 години от освобождаването на Родопите служебният премиер проф.Георги Близнашки в Смолян.

Той подчерта, че днес повече от всякога не трябва да забравяме, че "свободата и българската независимост не дойдоха даром, както в наши дни не можем да чакаме даром това, което трябва да постигнем сами. Искам да напомня за онзи морал на българския войник, който в победния си устрем постигна защитата на населението на Родопите, без значение на неговия етнос и на религията, която изповядва. Родопската епопея е освободителна за българската нация, но и високо морална победа на българския дух и пример, който трябва да ни вдъхновява и днес, когато някои смятат, че в политически противоборства и погълнати от ежедневните си грижи сме загубили изконни свои ценности", каза още Министър-председателят, който участва в празничната заря и почетен караул в центъра на родопския град.

Той подчерта, че  победата в Средните Родопи е извоювана от двама български полковници и техните воини - полковник Владимир Серафимов и полковник Димитър Бошнаков, а за победоносната битка на връх Кавгаджик на 19, 20 и 21 октомври 1912 година, огромна заслугата е имало  местното население.

В Деня на Смолян премиерът Георги Близнашки разговаря с кмета на града Николай Мелемов и с областния управител Димитър Кръстанов. Беше обсъдена ситуацията в страната след изборите на 5 октомври и проблемите, свързани с усвояването на средства от ЕС. Има реален риск за общините в областта годината да се окаже „нулева“ по отношение на проектите, финансирани с европейски средства, стана ясно още по време на срещите.

 Премиерът бе категоричен, че бюджетът за 2014 година трябва спешно да бъде актуализиран, като същевременно е необходимо да се работи по проекта на държавния бюджет за 2015 година.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини