Дрон засне удивителни кадри на косатки

За първи път изследователи са използвали камера, монтирана на роботизиран хексакоптер, за да наблюдават поведението на косатки в естествената им среда.
Издигайки безпилотната летателна машина на 30 метра над повърхността на водата, учените са успели да получат ценна информация за здравословното състояние и поведението на косатките.

Проучването е част от усилията за възстановяване на популацията на морските бозайници край Западното крайбрежие на Северна Америка, пише CNET, цитирана от "Фокус".

Екипът, съставен от специалисти на Ванкувърския аквариум и Националната администрация по океаните и атмосферата на САЩ, е заснел над 30 хиляди фотографии по време на повече от 60 полета.

“За първи път хексакоптер се използва за полево изследване на косатки и предимствата на този вид наблюдения са очевидни”, казва д-р Ланс Барет-Ленард от Аквариума на Ванкувър.

“Можем да разберем много повече за състоянието на косатките, наблюдавайки ги отгоре, отколкото от нивото на водната повърхност”, посочва изследователят.

Учените са установили, че няколко от наблюдаваните женски екземпляри са бременни, а други са болни.

“Откриването на бременност и проследяването на развитието й и на броя на новородените ще позволи по-голяма точност при изчислението на нивото на неонатална смъртност”, допълва д-р Барет-Ленард.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини