Теему Арина, биохакер: Вие сте биологична машина

Теему Арина. Сн.: личен архив

Теему Арина е технологичен предприемач и биохакер. Прекарва голяма част от времето си в изучаване на тялото и търсене на начини как да подобри качеството на живот. Живее в Хелзинки, като е чест гост на множество конференции по света и изнася по около 100 презентации годишно. Същевременно е и изпълнителен директор на компанията Meetin.gs, чиято основна цел по думите му е редизайн на начина, по който хората се срещат. Арина е лектор и на конференцията How.Camp 2014, която ще бъде във Велико Търново. За биохакерството и неговите ползи за обикновения човек той разказва за "Дневник".

Отделяте голяма част от времето си за биохакерство. Това не е много позната тема у нас. Как бихте я описали на човек, който за пръв път чува за нея?

- Вашият живот, здраве, ежедневно представяне, може да бъде описано и разбрано като система. Биохакерът вижда неща като сън, физически упражнения, хранене и работа като професия, която има различни входящи параметри, например тип храна и тип упражнения. Обръща се внимание и на определени процеси, например метаболизъм. Накрая се гледа и постигнатият резултат - подобрено физическо и мисловно състояние.

Казано по-просто, биохакерството цели да оптимизира различните системи в живота ви чрез биологични и технологични инструменти, за да се постигне по-добро здраве, общо състояние и производителност.

Казвате, че биохакерството може да подобри качеството на живот. Каква е ролята на технологиите в това?

- Откакто съществуваме, хората използваме технологиите като наше разширение. Инструменти за намиране на храна, лов, пътуване на дълги дистанции. Преодоляваме биологичните ограничения чрез технологии.

По същия начин интернет е разширение на съзнанието. Като такова ни позволява да получаваме отговори за миг, намираме най-доброто съдържание и хора, които да решат даден проблем. Писано ни е да използваме технологиите, за да манипулираме кода на живота, за да се развием до ново ниво. От философска гледна точка надвишаваме себе си.

Може ли да дадете примери за ефекта на биохакерството върху живота на даден човек?

- В биохакерството ние виждаме потенциала на технологиите в три посоки. Първо, за анализиране на статуквото и събиране на информация. Това може да става чрез измерване на нивото на стрес чрез електрическите сигнали с помощта на сензор за мерене на сърдечния ритъм. Второ, за получаване на информация в реално време за производителността, реакцията на тялото към конкретни промени. Трето, за директни интервенции, например пускане на леко ел. напрежение в специфични зони на мозъка или мускули, за да активираме нервната система да постигне желан резултат.

Технологиите могат да бъдат много директни, много персонални. Има биохакери, които дори са имплантирали магнити под кожите си, за да усещат магнитните полета. Превръщаме се в киборги в буквалния смисъл на думата. От една страна, това звучи диво и ново, но всъщност не е такова. Сигурен съм, че много от вашите читатели използват технологията наречена "очила", за да четат изданието ви.

Всички знаем, че сънят е много важен за добрата кондиция. В наши дни хубавият сън е рядкост заради стрес, много работа и т.н. Може ли биохакерството да помогне?

- Първо, спрете да пиете кафе и чай шест до осем часа преди лягане. Освен това си напишете плана за следващия ден, за да изпразните съзнанието си, преди да заспите. Мога да дам и малко по-задълбочени съвети. Например хубаво е да намалите излагането на т.нар. синя светлина вечер. Тя най-често се излъчва от LED светлини, екраните на мобилните устройства и компютърните монитори. Проучванията показват, че синята светлина може да блокира производството на мелатонин, или хормона на съня.

Ако ви е трудно да заспивате, може да намалите излагането на синя светлина поне час преди да си легнете. Освен това добавки като магнезий, L-тианин и L-триптофан също могат да помогнат. Някои хора приемат мелатонин директно, но моят съвет е да коригирате натуралния начин на тялото ви да го произвежда.

За да намалите стреса, помислете за помощни мобилни приложения, например SweetBeat, Stress Check. Има и специални услуги като emWave. Те ще ви дадат полезни съвети. Медитацията и техники за дълбоко дишане също имат директен ефект, който може да се измери чрез инструменти, например при сърдечния ритъм и мозъчните вълни. Във Финландия използваме и билката златен корен, която успокоява нервната система и помага на тялото при битката със стреса.

Казвате, че всичко е технологии, включително храната. Как тя може да бъде използвана като такава?

- Просто казано, вие сте биологична машина, която се захранва с храна, въздух, вода и светлина. Ако нещо от тези неща липсва, най-малкото ще се разболеете, а може и дори да умрете. Ако не се излагате на слънце достатъчно дълго и не ядете подходящите храни, ще ви липсва витамин Д, а той има влияние върху над 200 гена.

Световната здравна организация казва, че 30% от световното население страдат от недостиг на желязо в организма. Това означава, че техните тела не произвеждат достатъчно червени кръвни телца. Недостиг на витамин А пък ще кара очите ви да се мъчат при гледане на компютърен екран. Липса на витамин Б може да доведе до увреждане на нервната система.

Проучванията посочват, че липсата на микроелементи като желязо, цинк, магнезий и т.н. могат да увредят ДНК-то, което пък се смята за една от основните причини за развитието на рак. Пред 2006 г. д-р. Брус Еймес излезе с теория, която посочва, че когато микроелементите не достигат, тялото приоритетизира използването им за краткосрочно оцеляване за сметка на дългосрочното здраве. Ако не ви достига конкретен елемент, той ще бъде буквално взет от жизненоважните органи, костите и други иначе богати на него зони в тялото.

Ако приемате тялото си подобно на машина, би било добре от време на време да я смазвате и да я сервизирате така, както правите с колата си, за да сте сигурни, че тя ще работи добре. Не гоним единствено дълготрайност, но и как да се насладим на всеки момент на живота. Ако обръщаме повече внимание на храненето, може веднага сериозно да повлияем на настроението си, на физическото и психическото състояние. Има сериозни основания да се смята, че депресията например може да бъде лекувана с промяна на храненето или дори чрез модифициране на бактериалната екосистема в стомаха, която е отговорна за производството на много важни елементи.

За начало трябва да си направите медицински изследвания и да коригирате съответния недостиг.. Със сигурност ще почувствате разликата.

Включва ли биохакерството по-сложни или драстични процедури като оперативна намеса или модификации на тялото?

- Някои от по-екстремните биохакери го правят. За мен това все още е нова и развиваща се сфера, но определено е част от бъдещето. Някои биохакери се инжектират с RFID чипове и магнити.

Искам да подчертая обаче, че биохакерството може да бъде и въпрос на живот и смърт за някои хора. Например изкуствени органи, бионични ръце, устройства, които помагат на глухонемите, и др. Но дори и да си напълно здрав, пак можеш да използваш биохакерството, за да се изведеш на изцяло ново ниво.

Някои могат да кажат, че биохакерството е намеса в природата. Или пък е използване на природата в пълния й потенциал?

- Биохакерството всъщност е да опознаеш собствената си природа и множеството процеси в нея. Колкото и лудо да звучи, биохакерството не изисква технологии. Само опознаването на процесите в живота ви, може да е много полезно. Всеки път когато ходите на фитнес, пиете протеинов шейк или ядете нещо специално след тренировката. Това е биохакерство на метаболичните процеси. Първата стъпка е да приемете себе си, да се опознаете и постепенно отново ще станете част от природата.

Според мен заради индустриализацията сме се отчуждили от природата. Масовото производство на храна отнема полезните качества на почвата и намалява разнообразието в чиниите ни. Транспортът и модерната икономика на познанието ни карат да се движим по-малко. Сега имаме болести, които не са съществували преди векове: затлъстяване, диабет, повишени сърдечни проблеми.

Не е ли трагично, че технологиите, които ни дадоха просперитет и по-дълъг живот, сега ни убиват? Не казвам, че трябва да се върнем към аграрното общество. Нямаме тази възможност. Трябва да се движим напред. Сега технологии като монитори на стреса, умни носими аксесоари и лабораторни изследвания ни казват как да се върнем към това, за което природата ни е направила: да ходим повече, да стоим прави повече, да ядем разнообразно. Оптимист съм, че нашето любопитство за повече знание ще ни помогне да решим проблемите, които създадохме, и новите технологии са част от пъзела.

Вие сте и предприемач. Какви други проекти привличат вниманието ви?

- За мен организациите (фирми, институции) са впечатляващи структури. Те са системи като хората. Имат специфични правила, които са кодирани в тяхната култура и в начина, по който вършат делата си. Точно както можеш да хакнеш човек чрез промяна на химическите съставки, така можеш да хакнеш организация, като промениш начина й на комуникация.

Когато промениш вътрешната и външната комуникация на компаниите, променяш цялата организация. Можеш да направиш това, като смениш хората, но по-ефикасно е, като промениш инструментите им. С Meetin.gs ние преработваме начина, по който компаниите провеждат бизнес срещите си. Забелязвам, че това уцелва точно ядрото на проблемите във вършенето на работа днес. Има твърде много лошо организирани срещи. Искаме да променим това.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини