Продължава кампанията за кръводаряване за момчето в кома

Пациентът е с рядката кръвна група А отрицателна, за първото денонощие от кампанията 15 дариха кръв, но само един с необходимата кръвна група

 

Продължава кръводарителската кампания за 21-годишния мъж, който преди два дни пострада при катастрофа с мотоциклет в Пловдив. Пациентът остава в критично състояние в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“. След инцидента той е с фрактура на базата на черепа и тежка черепно-мозъчна травма. Има фрактури на няколко ребра, счупване на ключицата, счупване на няколко места на едното бедро и хемопневмоторакс - наличие на въздух и кръв в плевралното пространство. Първата операция му е направена по спешност в понеделник вечерта заради черепно-мозъчната травма. Тогава е било първото преливане на кръв. Младежът е в кома и на апаратна вентилация.

Младежът е с кръвна група А – отрицателна, и в момента Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) не разполага със запаси от нея, за да ги предостави на УМБАЛ „Свети Георги“. Тепърва предстоят операции в Клиниката по неврохирургия и в Клиниката по ортопедия и травматология на болницата, но, за да бъдат направени, трябва да се осигурят няколко банки кръв от тази група – А (-). Затова от клиниката призовават за съпричастност от страна на гражданите, за да се спаси животът на 21-годишния мъж.

В първото денонощие на кампанията кръв са дарили 15 души, но само един от тях е с търсената кръвна група, уточниха от РЦТХ. Количеството не е достатъчно, за да се пристъпи към каквато и да е операция, затова кампанията продължава, обясниха от Центъра.

В делничните дни доброволците могат да дарят кръв в РЦТХ на бул. „България“ № 234Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Пещерско шосе“ №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза пациента от КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“ Демир Василев на 21 години. Кръводаряването може да стане в часовете от 7:30 до 18:30 ч. в Центъра на бул. „България“ №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

През почивните дни – събота и неделя, желаещите да дарят кръв могат да направят това единствено в основната сграда на Районния център по трансфузионна хематология – гр. Пловдив, който се намира на бул. „България“ №234Б, във времето от 9:00 до 15:30 ч., съобщиха от РЦТХ.

 

Близките на пострадалия и лекуващият екип на клиниката благодарят на всички хора, които ще имат възможност да дарят кръв от тази група – А (-).

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини