Турция ще строи сама 3-та атомна централа

Третата атомна централа на Турция ще бъде национален проект, осъществен изцяло от самата страна. Това стана ясно от изказване на турския премиер Ахмет Давутоглу, цитирано от БГНЕС. Първата АЕЦ в югоизточната ни съседка ще строи Русия, а втората - Япония. "Турция ще започне да строи трета АЕЦ през 2018 - 2019 г., когато у нас се появят достатъчно квалифицирани специалисти, за да реализираме този проект като национален", каза Давутоглу.
Той взе участие в съвещание в министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция. Според премиера Турция харчи около 55 милиарда долара годишно за внос на енергоносители. Заради икономическия ръст на страната има недостиг на електроенергия. Именно поради това турските власти решиха да изграждат атомни електроцентрали.
Русия ще изгражда първата турска АЕЦ "Акую" в южната провинция Мерсин, припомня РИА "Новости". Четирите й реактора ще изработват около 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. Строителството ще започне през пролетта на 2015 година.
Централата трябва да заработи пет години по-късно. В момента голяма група турски студенти се обучават по специалности, свързани с ядрената енергетика, в Русия.
Турция подписа договор и с Япония за изграждане на втората си АЕЦ. Тя ще се издигне на брега на Черно море в провинция Синоп. Проектът трябва да бъде завършен към 2023 година. Тази електроцентрала е с проектна мощност 40 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини