Русия прикривала трагедия като с „Курск” край Стокхолм

Кремъл щял да жертва екипажа, за да запази инцидента в тайна

Мистериозната подводница, която излъчи сигнал за бедствие край бреговете на Стокхолм, вероятно е една от най-добрите подводници на руския флот и е потънала, като Москва упорито се опитва да прикрие новата трагедия като тази с „Курск” отпреди 14 г.

Тази информация се появи в редица руски сайтове, които разкриват любопитни подробности около случая.

Подводницата, която е навлязла нерегламентирано в шведски териториални води, е на Москва и вероятно става дума за флагмана на руския флот „Дмитрий Донской", твърдят руските медии. „Дмитрий Донской" е тежък ракетен подводен кораб със стратегическо предназначение. Той е най-бързият от серията 941 „Акула".

Москва отрече нейна подводница да е потънала или да бедства където и да било в чужди води, след като на 17 октомври Швеция съобщи, че е засякла кодиран сигнал за бедствие, изпратен от руска подводница. Въпреки това обаче Русия е изпратила свой кораб в района на издирването на „неизчезналата подводница”, съобщи електронното издание by24.org.

„От Санкт Петербург с максимална скорост от 14 възела излезе руският кораб за дълбоководно разузнаване „Професор Логачев”, който се насочи към района на издирвателната операция”, съобщава сайтът. В публикацията се казва, че придвижването на плавателния съд е „видяно” ясно от орбитални спътници, а маршрутът е проследен чрез съответните потребителски приложения.

Противоречията и премълчаната информация около издирвания плавателен съд породиха съмнения, че за да попречи на разкриването на истината, Москва ще пожертва екипажа и ще се повтори историята с „Курск".

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини