НИМХ: Метеорологичната обстановка в страната ще бъде усложнена

Метеорологичната обстановка в страната отново ще се усложни под влияние на преминаващ през южните райони на Балканския полуостров и Егейско, към Черно море, средиземноморски циклон.

Сняг вали в западните и северните части на страната, в останалите райони валежите ще са предимно от дъжд.

Оранжев код е обявен за 25 октомври в 17 области на Централна, Южна и Източна България заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд, както и заради снежни виелици, съобщиха от НИМХ.

В 15 области оранжевият код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг. Това са: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска.

Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания.

В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър.

По Черноморието ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В област Бургас ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

Жълт код е обявен за 9 области на страната. В 5 области на Западна България жълтия код е за силни снеговалежи. В София-област, София-град, Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек. В планинските проходи на София област ще има условия за виелици и навявания.

За 4 области - Врачанска, Плевенска, Русенска и Силистренска, обявеният жълт код е за бурен вятър.

Само за Видинско и Монтанско обявеният код е зелен.

Започналите от югозапад валежи ще обхванат страната. Дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Южна България, а слаби или почти без валежи ще бъде по поречието на река Дунав. Ще бъде ветровито. С умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен североизточен вятър ще нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната сутрешните температури ще бъдат между 2° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето - до 10-12°, а през деня ще се понижават. През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина - ще продължат.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг и намалена видимост. Значителни ще бъдат количествата, главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще има снежни виелици, а по планинските проходи ще се образуват и навявания. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - около минус 2°.

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно, главно по южното крайбрежие валежите ще бъдат интензивни. Ще духа силен североизточен вятър.Шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи, препоръчват от Агенция „Пътна инфраструктура". Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят те.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини