Любомир Весов: Без държавата КТБ нямаше как да си разиграва коня (видео)

През 2010 година предложих КТБ да бъде одържавена. Това скандално разкритие направи бившият директор на банката Любомир Весов. Самият Весов е бил директор в периода 2004 – 2008 година, като многократно е предупреждавал какво става в банката и е искал среща с Иван Искров, но такава му е била отказвана.

Ако това се беше случило, щеше да стане лесно – чрез Българската банка за развитие. Тогава нямаше толкова много депозанти в КТБ и нямаше да има такива последствия, каквито сега, поясни Весов.

Кои са 82-те места, на които са отишли 3,4 млрд. лева, могат да кажат само извършилите одита. Но досега изглежда, че всичките са свързани със собственика Цветан Василев. Обяснението е само едно – Василев е смятал, че при всяко едно правителство на банката му ще бъде позволено да се развива така, както се развиваше преди кризата. Крахът на КТБ е световен рекорд по съотношение между активите на банката и влиянието ѝ върху БВП на България, заяви Весов пред Нова телевизия.

Между 2009 – 2012 година ме подслушваха и следяха. Безобразията в КТБ, според мен, бяха най-силни между 2010 и 2014 година. Иначе по отношение на мен имаше чупене на колата ми, върху всеки клиент, с когото работих, след това имаше натиск да не работи с мен. Съпругата ми беше следена всеки ден, когато ходеше на работа, разказа Весов. Следенето беше по всякакви канали, сигурно са подслушвали и телефоните ми, добави той.

Не може да има друго обяснение за растежа на КТБ, ако държавата не е била намесена, категоричен беше Весов. Може би сега държавата трябва да се намеси доста по-активно, защото сега се предприема атака срещу цялата банкова система – особено познавайки Цветан Василев. Може би дори може да му се промени обвинението на „престъпление срещу републиката”, каза Весов, визирайки, че Василев опитва атака на системата. Той смята, че ликвидирането на КТБ няма да повлияе на системата, защото е антисистемна банка и не е толкова свързана с банковата система на България.

По думите на Весов Цветан Василев е разполагал с пълната власт в КТБ, включително на документи, чрез заверките на одитора KPMG. Ако една банка е достатъчно стабилно, няма медийно влияние, която да я събори. Видяхме как ПИБ се справи с натиска отвън и издържа прекрасно реален стрес тест, посочи бившият директор на КТБ.

Според Весов Цветан Василев е имал срещи с много действащи политици. Ясно е защо, завърши многозначително бившият директор на КТБ.


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини