Порошенко обеща победа в Донбас и Луганск

Президентът на Украйна Петро Порошенко определи събития в югоизточна Украйна като Отечествена война.

„Аз съм твърдо убеден в нашата победа в Отечествената война на 2014 г. Аз вярвам, че моят политико-дипломатически план ще сработи и ще донесе мир на Донбас и на цяла Украйна“, се посочва в обръщението на държавния глава по случай 70-та годишнина от освобождението на украйна от фашизма.

Петро Порошенко отбеляза, че от 1939 г. до 1945 г. Украйна е била арена на противопоставянето на два тоталитарни режими, а след това на особено ожесточени и мащабни бойни действия. Той отбеляза, че в тези битки са били разгромени 60% от сухопътните сили на Вермахта.

„Над 9 млн. украинци се биеха в редовете на Червената армия, други милиони воюваха с нацистите в състава на Украинската въстаническа армия, на Полската въстаническа армия, на американската, австралийската, британската и канадската армии. В отрядите на френската, югославската и словашката съпротиви се сражаваха украинците“, отбеляза Петро Порошенко. Той поздрави ветераните и им обеща любовта, уважението и грижата на целия украински народ.

Порошенко припомни, че границата на Украйна са били неприкосновени цели 70 години. „Сега ние отново сме във война. Този път тя не дойде от запад, а от изток“, отбеляза Петро Порошенко.

Неговото изказване идва дни след като в неделя в страната се проведоха парламентарни избори. В момента води партията на премиера Арсений Яценюк след нея плътно се движи Блокът не Петро Порошенков. Прозападните формации ще имат стабилно мнозинство в Радата.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда в Украйна да бъде съставено конструктивно правителство, което да работи за смекчаване на напрежението в страната и в отношенията ѝ с Русия, предаде ТАСС.

ЕС приветства произведените в Украйна парламентарни избори, се посочва в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поздрави украинците за тяхната смелост и демократична решимост.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини