Модерна техника вече изследва очите на малчуганите в Смолян

Д-р Петър Янев изследва една от малките пациентки

 

Близо 70 деца от детски градини в Смолян бяха изследвани с апарат, дарен на смолянската болница по линия на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ .

Скринингът на зрението на дечицата се проведе от д-р Петър Янев - ординатор в „Очно отделение“ на МБАЛ-Смолян, съвместно с екип на РЗИ.

Модерната техника дава анализ на зрителните функции на децата - за диоптрите,  астигматизъм, както измерва и разстоянието между зениците и дуги важни показатели за очите. Новата техника е полезна, защото представлява бърз метод за изследване, за работа с нея не се изисква специална подготовка, а дистанционното изследване дава бърз и ясен резултат.

„Това е един чудесен апарат за скрининг, досега е нямало такъв  в смолянската болница“, каза д-р Петър Янев.

През декември месец  ще бъдат изследвани  малчуганите  от още няколко детски градини.

„Апаратът е адаптиран специално за деца във възраст, в която е трудно да бъде извършена адекватна комуникация. Спокойно могат да бъдат изследвани дори и бебета, защото е направен по начин, с който се ангажира тяхното внимание, както визуално, така и със звуци. Нужно е детето да погледне за секунди към веселото личице, нарисувано в предната част на апарата, за да излязат резултатите, които в голяма степен са достоверни“, обясни офталмологът, който е един от най-младите квалифицирани специалисти  в МБАЛ-Смолян.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини