И щъркелите бягат от Хасково

Щъркелите си избират нов дом

Щъркелите масово напускат Хасковско, макар че регионът се смята за един от водещите в страната по плътност на щъркеловата популация.. За отливът на култовата бяла птица обаче алармираха още през лятото жители на села, считащи се за традиционен дом на пернатото. В населени места, които обикновено приемали по 4-5 двойки щъркели, този път дошли по една-две. В Книжовник дори направили платформи по протежението на цялата главна улица, очаквайки в тях да изникнат щъркелови гнезда. Вместо това, дори и традиционни легла на птиците, като това на покрива на изоставената църква, останали безлюдни. В Манастир, където по традиция се появяват първите щъркели в региона, се излъгала да пристигне само една двойка. Много села в община Стамболово останали без щърково присъствие, но най-видимо било в община Маджарово, където буквално няма село без гнезда и то по няколко. На някои места, всички останали безлюдни. Тревожните сигнали идват на фона на успокоителната статистика на Бължгарското дружество за защита на птиците, че през тази година за пръв път от много години, домуващите двойки щъркели в България се увеличили.
Природозащитниците се позовават на данни от голямото преброяване на щъркелите в цяла Европа, порвеждащо се през 2014/2015-та година. Окончателните данни ще станат ясни през лятото на 2015-та, но оптимистичната първоначална информация показва, че щъркелите в България бележат ръст в сравнение с предишните 10 години. Над 200 активисти на дружеството и доброволци са преброили цели 1932 щъркелови гнезда ситуирани в 45 общини на България. Сред преброените е и Хасково, но според местни природозащитници, по брой щъркелови гнезда, общината ни не е даже сред първата половина. И далеч зад лидерите село, като община Самоков, където само в две села Драгушиново и Белчин са преброени съответно 51 и 31 гнезда. Следва Пловдивско, в чийто град Съединение са засечени– 29 гнезда и град Хаджидимово (област Благоевград) също с 29 гнезда.

Причината за отливът на щъркели от някои населени места и напливът им към други е посочен от БДЗП - от 1932 щъркелови гнезда, 660 са преценени като рискови - в близост до ветрогенератори, работещи производствени комини, но най-вече до електропроводи на високо напрежение. Справката показва, че цели 1529 щъркелови гнезда на на стълбове със жици и именно токът се оказва най-големия им душманин. Напоследък има и още един – хората. Въпреки историческото преклонение на българите пред култовата птица, символизираща плодородие и щасдтливо семейство, напоследък тя е тровена и разстрелвана, като при това Хасково е сред „пионерите” на тези практики. Преди няколко години мистериозна смърт на щъркели разтревожих димитровградзското село Горски извор, като предположенията на местните бяха, че някой ги трови умишлено. Миналият август пък неизвестни варвари с ловни чифтета разстреляха два щъркела във вилна зона Кенана в Хасково. Че местните ловци не правят разлика между пернато и дивеч си пролича и този януари, когато край свиленградското село Райкова Могила бяха открити два простреляни със сачми царски орли, въпреки че птицата е сред защитените от червената книга и отстрелът и се наказва със затвор. Щъркелът пък въобще не езащитен от закона.

Г.Христов

Традиционните им гнезда в Хасково се изпразват с всяка изминала година
Щъркелите последни изоставят църквите
Малката Софи в опит да спаси разстрелян от бракониери щъркел на Кенана през август 2013-та година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    ..
    .....
    27 -2
    18:35, 22 ное 2014
    to v haskovo ostavat samo mangalite
  • 2
    Hh
    hhhh
    11 -2
    18:57, 22 ное 2014
    bulgarite v haskovo izbraha ciganina za da izgoni bulgarite ot haskovo za da moje uzundjovskiq ciganin da si jivee s pleeto
  • 3
    Мн
    много стар шофьор
    15 0
    20:36, 22 ное 2014
    Че от тоя отвратителен кмет и щъркелите бягат.Само плъховете и мишките ще останат ако пак го изберем.
  • 4
    Аз
    АЗ
    2 0
    22:59, 22 ное 2014
    Марияна от кат Хасково е боклук
  • 5
    виновни за това са комунистите и държавна сигурност а в хасково и кмета на града
  • 6
    St
    starkel svarshil
    0 0
    12:09, 23 ное 2014
    Kolejkata na slavi binev po proekt za prebroiavane na pticite v balgaria vzema pove4e ot 1 milion lv.

Случаен виц

Последни новини