В бедстващите райони обстановката остава критична

Лек спад на нивото на река Тунджа е отчетен тази сутрин при Ямбол и Елхово. Въпреки това критичната ситуация в района остава, след като Тунджа при Елхово достигна най-високото си ниво за последните 50 години. Повече от седмица са наводнени мазета, сутерени и приземни етажи. Три пъти е завишено количеството манган в питейната вода, информира БНР.

Нивото на Тунджа край Елхово е 4 метра и 32 сантиметра. Остават наводнени повече от 250 обекта в жилищната и промишлената част на града. Денонощно се изпомпва водата на мазетата на четири жилищни блока, за да не се намокрят електрическите табла. Кметът на Елхово Петър Киров поиска да бъде обследван един от мостовете до село Изгрев заради опасност от срутване. По моста минават автобусите за три села, както и училищните автобуси, извозващи за Елхово над 60 деца.

В Ямбол равнището на реката е 5 метра и 27 сантиметра. Част от промишлената зона и днес остава наводнена. Над 25 фирми няма да работят и днес.

Остава в сила бедственото положение в четирите общини от Старозагорска област – Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево. Изграждането на дигата край подстанцията в Гълъбово продължи през цялата нощ и късно снощи е изградена край авариралата подстанция. Днес започна изпомпването на водата, а след това и подсушаване на съоръженията.

Критична е ситуацията в община Николаево. Село Нова махала е във воден капан, хората не желаят евакуация, съобщи за "Хоризонт" кметът на общината Косьо Косев. Село Нова Махала е отцепено заради разлива на Тунджа. Водата идва от нивите към селото. На някои места височината на вълната е около метър. Хората обитават вторите етажи на къщите си и не желаят да бъдат евакуирани. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" имат готовност да изведат хора, ако ситуацията стане критична.

Остава затворен пътят Стара Загора-Казанлък. След инспекция тази сутрин от областно пътно управление, ще бъде решено дали да бъде отворен за движение. Затворен е и пътят за планинското село Сливито.

В късния следобед беше отменено бедственото положение в Община Съединение. Кметът Георги Руменов съобщи, че водата в 4-те язовира в района, които преливаха, вече се изпуска контролирано. Нивото на река Потока е спаднало значително и няма опасност за населението.

Нивото на река Марица при Свиленград е с 5 сантиметра над критичните 5 метра. Водата е направила пробив в издигнатите диги от чували с пясък, близо до квартал "Гарата". В момента се прави ново укрепване, което да попречи на разлив към квартал "Гебран". Има залети земеделски площи, но няма наводнени къщи и постройки. Кметът на Свиленград Георги Манолов съобщи, че не се налага обявяване на бедствено положение, защото е създадена необходимата организация по преодоляване на кризата.

55 хиляди абонати на ВиК в Хасково и община Минерални бани са без вода заради наводнената помпена станция "Ябълково".

Вече седмица община Белоградчик е в бедствено положение заради повредите по основния далекопровод. Все още има селища без ток, постоянно постъпват сигнали за нови аварии. Снощи отново бе прекъснато електрозахранването във врачанските села Згориград и Мраморен, след като по-рано през деня то бе възстановено за кратко.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини