Да получиш писмо от Клон 1090

Какво ли е да получиш писмо от края на света!? От там, където небето и земята сягаш се сливат в безкрайна белота.

Да получиш, както и да изпратиш натам не е невъзможно.

Защото на Антрактида има и българска пощенска база. Пратките са с пощенското клеймо „POSTE BULGARE * ANTARKTIKA и код 1090”

Пощенската станция на българската база „Св. Климент Охридски”започва своята работа през сезона 1994-1995 година.

Дълъг е пътят на писмата от Българската антарктическа база на остров Ливингстън до „Голямата земя”. Пощенският чувал пренася полярник, завръщащ се в България, след приключване на мисията му на Базата.

В началото се полагат специални усилия, за да се съхранят писмата във водонепромокаема опаковка, после следва емоционално плаване сред ледовете с гумена лодка от брега до кораба в залив. Пътуването продължава с някой от испанските изследователски кораби през бурните води на протока на Дрейк, покрай нос Хорн – до Ушуая; после със самолет - през Буенос Айрес и Мадрид – до София.

Така чувалът с надпис „България – 1090” достига до Централна поща.Пратките се преразпределят и тръгват към семействата и приятелите на полярниците, работили и живели на Българската база.

От 2005 година в лагера „Академия на топографското проучване Тангра” вече работи и втора станция на Български пощи. Тя е с код 1091. През таз там са изпратени 517 пощенски пратки до адресати в 30 страни.

Друг любопитен факт е, че първат а българска пощенска марка на антарктическа тематика е отпечатана през 1995 година. Следват още десет филателни издания, сред които: „Антарктическа фауна”, „Полярни изследователи”, „Х-та Антарктическа експедиция”, „10 години Българска антарктическа картография”, „ХХ-та Национална антарктическа експедиция.

Първата временна пощенска станция в Антарктика изобщо пък е открита през 1904 година на аржентинската база „Оркадас” и функционира в продължение на две години.

Най-старата непрекъснато действаща пощенска станция е британска. Открита е в Грютвикен (Южна Джорджия) през 1909 година и продължава да функционира.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ka
    kaun
    4 -1
    13:50, 17 дек 2014
    Tolkova interesna novina ne bqh chel do sega
  • 2
    Су
    СУСАМФРАНСИСКО
    1 0
    19:17, 21 дек 2014
    Да получиш писмо от умрял преди десет години,на това му се казва изненада...хем да се радваш,хем и да се натъжиш...това става по нашите пощи понякога...

Случаен виц

Последни новини