Ромчета даряват депутати и министри с „Учебник по доброта“

Ромски деца ще подарят "Учебник по доброта" на всички депутати и министри. Инициативата е на великотърновския център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" в отговор на антиромското говорене в парламента. Книжката ще бъде връчена на българските управници по повод ромската Нова година, която се чества на 14 януари, обясни председателят на център "Амалипе" Деян Колев.
"Учебникът по доброта" е написан от ромски деца от ОУ „ Г. С. Раковски" в търговищкото село Голямо Ново. Книжката съдържа около 50 разказа. Малките автори описват случки, разказващи за добрите неща в живота. За написването им ги провокирала тяхната учителка Славка Георгиева, която търси интересни начини да подобри езиковата им култура по български език, поясни Колев.
Около 15 възпитаници на училището в Голямо Ново споделят интересни случки за доброто. Книжката е издадена в 1000 екземпляра със съдействието на център „Амалипе". „Надяваме се с това прекрасно четиво да накараме депутати и министри да променят говоренето, мисленето и мълчанието си", коментира още Деян Колев.
В училището в Голямо Ново се обучават около 130 деца изцяло от ромския етнос. Преди две години школото било известно с това, че е на последно място в класацията за външно оценяване, оповестявана от Министерството на образованието. По инициатива на неправителствената организация, през последната година в учебното заведение са стажували студенти от специалност „Педагогика" към Великотърновския университет.
Към момента училището е по средата на класацията за учебните заведения от Търговищка област, отбеляза Колев. Той коментира още, че проблемът с нападения върху екипи на Спешната помощ е реален, но е недопустимо този престъпен акт да бъде определян като етнически. Той посочи, че не е редно от отделни случаи да се прави извод за една общност. Представителите на "Амалипе" отчетоха дейностите на Центровете за развитие на общността, създадени в населени места с концентрация на ромско население, съобщава Дарик.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    25
    2552
    2 -1
    18:29, 18 дек 2014
    A koga 6te za6titavate drugite grajdani koito im pla6tame toka i vodata .za sateliti imat pari za tok nemat. Ha sega de siganska si rabota. 25 godini ne im stigna da se integrirat.sega 6te im pomagate da kradat pove4e samo zatvor.za tezi koito ne rabotat ne si puskat detsata na u4ili6te ne pla6tat tok i voda.nie si6to imame prava koga 6te ni za6titavate ot siganite.
  • 2
    Вл
    влади Фиргала
    3 0
    19:28, 18 дек 2014
    Тоя център амелипеестествено е неправетелснвена организация Страната е пълна с такива центрове и институти в тях са назначени хора които да лаят против всичко добро за българия и да възхваляват ес и сащ --тоест тяхната работа е да ни промивйът мозъците За тая работа щедро им се заплаща Това са новите Киряк Стефчовци В никъкъв случай не вярвайте на сладките им приказки
  • 3
    Су
    СУСАМФРАНСИСКО
    2 0
    21:39, 18 дек 2014
    Чифутско-цигански простотии и насаждане на мазохизъм.я марш всички ц***** в брикетна фабрика да станете нещо полезно измет мръсна.
Последни новини