ЕС може да вдигне санкциите срещу Русия, ако бъде запазена цялостта на Украйна

Европейският съюз може да обмисли въпроса с вдигане на санкциите срещу Русия, ако бъде запазена териториалната цялост на Украйна, заяви на пресконференция след края на срещата на върха на ЕС германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС. По думите й санкциите са били въведени в отговор на действията на Русия и могат да бъдат снети, ако причината за въвеждането им бъде отстранена.

ЕС е готов да обмисли въпроса за сътрудничество с Евразийския икономически съюз, ако бъдат изпълнени споразуменията от Минск за уреждане на ситуацията с Украйна, допълни Меркел. Френският президент Франсоа Оланд каза на пресконференция в Брюксел, че възнамерява в близките дни да продължи преговорите по уреждане на конфликта в Източна Украйна с колегите си Владимир Путин и Петро Порошенко.

Оланд поясни, че в момента няма достатъчен напредък, за да бъде извършена доставката на хеликоптероносачите "Мистрал". "Искам минският процес да бъде завършен, минският протокол да бъде изпълнен" - при това положение ще бъде възможно изпълнението на договора за доставка, каза френскят президент.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини