БНБ: Кризата в КТБ - след публично разпространена информация

Кризата в Корпоративна търговска банка е провокирана от публично разпространена информация.
Това е записано в отчета за първото полугодие на БНБ. Той е правен преди обявяването на КТБ в несъстоятелност, но включва времето, когато бе поставена под специален надзор.

Според БНБ изтеглянето на депозити от банката и създаденият ликвиден проблем е провокиран от публично разпространена информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния й портфейл. Проблемът е пренесен и върху дъщерната банка "Виктория", което е довело до поставянето на двете институции под специален надзор.

От БНБ обръщат внимание и на временния ликвиден проблем, който е обхванал и други банки, но аргументират решаването му с изискванията на Европейската комисия единствено жизнеспособни банки да бъдат подпомагани.

В края на юни сериозен ликвиден проблем изпита ПИБ, която държавата подкрепи с 1.2 млрд. лв. Проблеми са имали и други 2 банки, които са успели да се справят със собствени средства.

В отчета на БНБ се казва, че приоритет на банковия надзор през първото шестмесечие, както и преди това, са били надзорните прегледи и оценки на отделните банки, извършвани чрез дистанционните наблюдения и общо осем инспекции на място.

От БНБ отчитат, че въпреки създадения проблем с КТБ, банковата система е останала стабилна през първите шест месеца на годината.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини