Защо децата от Смолянско са в пъти с по-лошо зрение от другите българчета

            При 17 %  от изследваните близо 290 деца от смолянски детски градини са установени отклонения в зрението– най-често рефракционни аномалии, основно хиперметропия или в съчетание с астигматизъм, по равно между момичета и момчета; следвани от амблиопия ( мързеливо око )  и нарушения в цветното зрение ( при момчета ). С изключение на последното, което е вродено състояние, за другите отклонения на децата са предписани коригиращи действия или са насочени за уточняващи прегледи.

Това сочат резултатите от голяма здравна инициатива за прегледи на очите на деца от 2 до 7 години, проведена от РЗИ Смолян на два етапа тази година. Общият брой на обхванатите деца е 285, предимно 5 - годишни, от третите  групи на детските заведения в Смолян.  

Причината за проекта са тревожните резултати от анализите на годишните профилактични прегледи на децата и учениците в областта, показали в последните години увеличаване на отклоненията в зрението, с честота много над средната за страната.

 Анализът на попълнените от родителите анкетни карти, сочи като основни рискови фактори за нарушенията в зрението на децата, продължителният престой пред телевизор и компютър ( между 1 и 4 часа дневно ) - при 90 %, и липсата на очен преглед при 71 % от децата на 5 години.

 Родителите приветстват и изтъкват  необходимост от подобни инициативи, както и такива които повишават информираността им  в полза на здравето на децата. В тази връзка  РЗИ – Смолян изготви и разпространи брошурата „ Знаем ли как да опазим очното здраве на нашите деца?” и предостави в детските заведения материала на акад. Василева „ Детско зрение”.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини