Дончев: През януари ще се решава за пенсионния модел

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че през януари ще се решава за спорната поправка за пенсиите. По думите му е имало опити за натиск срещу промените.
Пред Нова телевизия Дончев обясни, че има уговорка следващите седмици да се води разговор за промените в пенсионната реформа.

Вицепремиерът Донев призна, че предложението е предизвикало много скандали, но било добре, когато има различни гледни точки и спор. Гласуваната в петък поправка предвижда новопостъпилите на пазара на труда да имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

"А и няма решение, което да се радва на еднозначен консунсус", коментира той.

Вчера стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторският блок ще проведат бързи вътрешнопартийни консултации, след което ще има поредица от експертни разговори за пенсионния модел.
Радан Кънев (РБ) обяви, че до приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие.

Дончев обясни, че предложението е събрало критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитирания срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).

Според него не е съвсем основателен упрекът, че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица. Той добави, че подобно решение било дискутирано в предизборната програма на ГЕРБ.

"Предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе. Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск", добави Дончев, но не уточни от кого е дошъл натискът.

В събота Радан Кънев коментира, че с решението от петък за фондовете е настъпила "малка политическа криза" в коалицията.

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че дори и да се случи така, че по някаква причина някакви средства се прехвърлят от Универсалните пенсионни фондове, към държавното обществено осигуряване, спокойно могат да бъдат вкарани в Сребърния фонд, за да е ясно, че те никога нямат да бъдат пипани.
Тези пари ще бъдат използвани единствено и само за изплащането на пенсиите, обясни Горанов.

Вчера Мая Манолова от БСП призова да бъде сезиран Конституционният съд заради решението пенсионните вноски да бъдат преместени от частните фондове в НОИ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини