Пенсионни фондове: 19% по-висока пенсия с ”втори стълб”

За 40 г. стаж хора със заплата 800 лв. и осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, ще получават 19% по-голяма пенсия от тези, които са само в НОИ.
Това заяви пред Нова телевизия Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина”. Той и Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие”, коментираха промените в пенсионната реформа, свързани с частните пенсионни фондове, и полемиката, която се заформи около тях.

Марев смята, че е започнала дискредитация на частните пенсионни фондове.

„Никой не знае какъв закон се прие”, заяви Даниела Петкова. По думите ѝ обаче ощетени ще са младежите, на които им предстои да започнат работа за първи път след 1 януари. Парите им директно отивали в НОИ.

„Те ще бъдат лишени от едни пари. В момента тече война за това дали да има капиталови схеми, или да няма”, заяви Петкова.

Относно идеята да може веднъж отишъл само към НОИ, работещият да се върне в частен пенсионен фонд, Марев коментира, че това е невъзможно.

„Това е все едно да направиш от омлет обратно яйце. Освен ако държавата не направи капиталови схеми”, заяви Николай Марев.

Петкова и Марев обясниха, че в края на миналата седмица индексите на БФБ са паднали, като така са се обезценили акциите.

„Това е само заради очакването, че ще се случи нещо”, коментира Даниела Петкова.

Според нея по начина, по който се случи законът, очевидно целта е голяма. Иначе не биха си позволили да приемат закон, който става вече и политически въпрос, допълни тя.

По думите ѝ законът такъв какъвто е в момента ще обхване 30 000 младежи, които имат около 500 лева среден доход. Техните 5% ще отидат в НОИ, което ще докара допълнителни 4-5 милиона лева за година в осигурителния институт.

„Тези 4-5 милиона могат ли да бъдат причина за всичко това”, запита Петкова.

По мнението й истинската причина са 8-те милиарда, които в момента са в частните фондове.

Двамата са категорични, че частен пенсионен фонд не може да фалира, защото парите са в банка попечител.

Шефовете на фондовете намекнаха и за разчистване на пазара.

„През лятото беше регистриран един нов пенсионен фонд, за нас беше голяма изненада. Казва се „Утре”, заяви Марев.
„Трябва да се съберат активите и да видим къде ще бъдат инвестирани”, допълни Петкова.
Според двамата зад новия фонд стои фирма за бързи кредити.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини