Изтребител обстрелва гръцки танкер в Либия, двама са убити

Двама души от екипажа на гръцки танкер под либерийски флаг са убити вчера при обстрел от изтребител в либийското пристанище Дерна.
Бойният самолет е неидентифициран.

Танкерът "Араево", собственост на базираната в Атина компания "Иджиън шипинг мениджмънт", е превозвал 12 600 тона суров петрол и на борда му е имало 26-членен екипаж, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на гръцката брегова охрана, пише БТА.

Двама други членове на екипажа са ранени, посочи още бреговата охрана.

Цитирайки министерството на търговския флот на Гърция, ДПА съобщи, че е загинал един гръцки моряк на 29 години, а самоличността на другия убит при нападението не е известна.

Асошиейтед прес уточнява, че екипажът на танкера включва предимно филипинци - 21 души, трима гърци и двама румънци.

Френският президент Франсоа Оланд отхвърли междувременно идеята за военна намеса на Франция в Либия като заяви, че първо трябва международната общност да поеме отговорността си за тази страна, предаде Франс прес.

"Франция няма да се намесва в Либия, защото трябва международната общност да поеме отговорността си, а засега тя трябва да направи така, че да има политически диалог, такъв даже не е започнал, а освен това трябва редът да бъде възстановен", коментира Оланд за радио Франс ентер.

Страни от региона, сред които Нигер и Чад, неотдавна заявиха, че е задължително да има международна военна намеса в Либия, която е обхваната от насилие и може да бъде потопена в хаос.

На въпрос дали Франция би участвала в евентуална намеса под егидата на ООН, Оланд отговори, че засега няма такива признаци.

"Ако има ясен мандат, ако има ясна организация и нужните политически условия", Франция би могла да участва, но "нещата не вървят в такава посока", каза той.

При управлението на предшественика на Оланд - десният президент Никола Саркози, Франция оглави коалиция за военна намеса в Либия, която завърши със смъртта на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, припомня Франс прес.

На 11 декември миналата година Европейската комисия забрани на всички либийски авиопревозвачи да използват летищата в ЕС или да прелитат над държавите от Общността.
Решението бе свързано със сигурността на европейското въздушно пространство.
То идва на фона на размириците в Либия от 2011 г. насам и неотдавнашното разрушаване на пистите и терминалите на двете летища в столицата Триполи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини