Бивш диктатор на съд за геноцид на индианци маи

Бившият диктатор на Гватемала Хосе Ефраин Риос Монт беше докаран принудително в съда от полицията, за да бъде съден повторно за геноцид на 1771 индианци маи.
88-годишният Риос Монт управлява Гватемала с желязна ръка от 1982 г. до 1983 г. в разгара на гражданската война. Той беше докаран в съда с линейка заради разклатеното му здраве. В залата беше вкаран с носилка с покрито лице, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В съдебната зала присъстваха десетки индианци, настояващи за справедливост, сред които и Ригоберта Менчу, оцеляла от войната и носителка на Нобеловата награда за мир.

На 10 май 2013 г. Риос Монт беше осъден на 80 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството, но процесът беше обявен за невалиден 10 дни по-късно заради процедурни нарушения. Така се стигна до повторно дело.

Първото съдебно заседание по новото дело обаче беше прекъснато по настояване на адвокатите на бившия диктатор. Те поискаха един от съдиите да бъде сменен, защото бил пристрастен, посочва Ройтерс.

Бившият диктатор, който е под домашен арест живее в богат квартал в източната част на гватемалската столица. Той страда от офталмологични и сърдечни проблеми и според адвокатите му състоянието му може да се влоши, ако присъства на всички заседания по делото.

По време на процеса ще бъдат представени 800 доказателства за вината на Риос Монт и показания ще дадат 120 оцелели от геноцида или близки на жертвите. Избитите индианци са били заподозрени, че подкрепят левия бунт срещу военното управление.
В гражданската война в Гватемала, продължила 36 години, загинаха и изчезнаха 200 000 души, по данни на ООН.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини