Румъния няма да влезе в Шенген през 2015 г.

Румъния няма да се присъедини към Шенген през 2015-та година, коментира високопоставен германски политик.
В публикация в списание "Шпигел" председателят на Комисията по външните работи на Бундестага Волфганг Босбах казва, че избирането на Клаус Йоханис за президент на страната не означава промяна в политическата ситуация по фундаментален начин. 

Коментарът на германския представител идва след изявление на новия румънски президент Клаус Йоханис, че ще положи усилия присъединяването на Румъния към Шенген да стане реалност тази година

През януари се очаква Европейският доклад по механизма за сътрудничество и проверка заготовността на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. 

Германският канцлер Ангела Меркел вече обяви, че правителството й ще обяви позицията си по отношение на България през февруари и след като се запознае със съдържанието на доклада на Европейската комисия. 

Неотдавна, във връзка с евродокладите, вицепремиерът Меглена Кунева  каза, че сравнението между България и Румъния няма да е в наша полза.

България (и Румъния) ще стане част от Шенген, когато сме готови и се получи потвърждение от всички държави-членки.

Има няколко държави, които казват, че има проблем с доверието в българската съдебна и правоохранителна система. Те искат да получат два положителни доклада и докато не видят такива, няма да дадат зелена светлина за Шенген, обясни Кунева.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини