Смоянските хайдути с Ботев и ледено хоро в реката за Йордановден

С портрета на Христо Ботев, облечени в национални носии, новите комити от сдружение „Родопски хайдути“ поведоха шествието през площада в смолянския квартал „Устово“ до река Бяла. С лика на поета начело те отбелязаха 167-мата годишнина от рождението му.

Десетина младежи, облечени с потури, ризи и червени пояси, скочиха в студените води, за да се преборят за Богоявленския кръст.

Християнският символ извади 18 годишният Драгомир Демирев, който е ученик последна година в ПГТТ „Христо Ботев” в Смолян.

Той участва в надпреварата за християнския символ за четвърти път и едва сега успя да хване кръста, пожелавайки за себе си и всички миряни здраве и късмет. В минусов студ, под съпровод на родопска кабагайда, младежите от дружината на сдружение „Родопски хайдути” извиха ледено хоро направо в реката.

Те организират ритуала за трета поредна година на Йордановден в смолянските квартали „Устово“ и „Райково“ и в село Бостина. Инициативата за родопското хайдушко ледено хоро бе подета от младите родопски хайдути през 2013 г. Тогава бяха закупени 30 шаячни панталона, които всяка година се използват на Йордановден. Патриоти се стремят да наложат традиция, подобна на тази в Калофер.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини