България на талантите

България се нарежда на 45-о място сред общо 93 страни от целия свят в Индекса на глобалната конкурентоспособност на талантите. И през 2014 г. страната ни остава в топ 50 на класацията, но в сравнение с 2013 г. падаме с две позиции.

Проучването се изготвя за втора поредна година от бизнес училището INSEAD в сътрудничество с института за развитие на лидерски умения Human Capital Leadership Institute (HCLI) в Сингапур и консултантската компания Adecco. То измерва конкурентоспособността на нациите въз основа на качеството на талантите, които могат да произведат, привлекат и задържат на своята територия (виж карето с методологията). Под "талант" се разбират хората, които благодарение на своите умения са от стратегическа важност за своите работодатели.

България и светът

И в новата класация България продължава да е пред съседни държави като Македония (47), Гърция (50) и Румъния (запазва 64-то място), а преди нас се нареждат страни като Казахстан, Тринидад и Тобаго, Чили и Саудитска Арабия.

От общо 6-те индикатора на изследването България се справя най-зле по отношение на достъпа до възможности за развитие, където се нарежда на 81-во място (виж таблицата). Положението не е по-добро и що се отнася до задържането на таланти, катo в тази област отстъпваме с 21 позиции. Със 7 позиции падаме и при развитието на таланти. Няма промяна в класирането по привличане на таланти, където запазваме 64-та позиция. Значително движение нагоре се отбелязва единствено при показателя трудови и професионални умения, където се изкачваме с двадесет позиции.

Получаваме лоши оценки и при някои от подпоказателите, като например склонността на мениджърите да делегират власт (84) и социалната мобилност (84). По производителност на труда, качество на училищата по мениджмънт и степента на обучение на персонала също не представяме завидни резултати – тук заемаме съответно 60, 79 и 85-о място. По-добри са показателите по отношение на жените с висше образование – 23-от място и съотношението на заплащането мъже/жени, където сме на 27-мо място.

За втора поредна година първенството в класацията се държи от Швейцария, следвана отново от Сингапур. На трето място е Люксембург, докато Дания, която преди беше трета, сега пада чак на 8-ма позиция. Както и през 2013 г. сред отличниците в класацията се нареждат предимно европейски държави, като в топ 20 само 6 са разположени извън Европа и това са Сингапур (2), САЩ (4). Канада ((5), Австралия (9), Нова Зеландия (16) и Япония (20).

Показателите за България 2013 г.:

Задържане на талантите – 33

Среда за развитие на талантите – 42

Глобални умения, свързани с познание – 43

Трудови и професионални умения – 57

Развитие на талантите – 61

Привличане на таланти – 64  

Показателите за България 2014 г.:

Задържане на талантите – 54

Среда за развитие на талантите – 44

Глобални умения, свързани с познание – 41

Трудови и професионални умения – 37

Развитие на талантите – 68

Привличане на таланти – 64

И изводите са... От проучването могат да се обособят някои основни тенденции, които ще влияят на пазара на труда и управлението на човешките ресурси на глобално ниво. Според ректора на INSEAD Илиян Михов живеем в свят, в който талантите се превръщат във валутата, с която ще се конкурират помежду си не само организациите, но и националните икономики. Той посочва като основен проблем все още голямото несъответствие между образователните системи и потребностите на пазара на труда в отделните страни. Това води до необходимостта от въвеждането на структурни реформи, чрез които да се създадат нови работни места в Европа и да се даде тласък на местната икономика, коментира Патрик де Маесенейре, главен изпълнителен директор на Adecco Group.

Професионалното образование и влиянието на технологиите също са сред факторите, които през следващите години ще променят картината на заетостта. Според Пол Еванс, преподавател по управление на човешките ресурси и организационно развитие в INSEAD, трябва да се намерят начини професионалното обучение да бъде интегрирано по-добре още на ниво средно образование.

Индекс на глобалната конкурентоспособност на талантите 2014 г.
1. Швейцария

2. Сингапур

3. Люксембург

4. САЩ

5. Канада

6. Швеция

7. Великобритания

8. Дания

9. Австралия

10. Ирландия

42. Панама

43. Тринидад и Тобаго

44. Уругвай

45. България

46. Хърватия

47. Македония

48. Армения

90. Бангладеш

91. Алжир

92. Мадагаскар

93. Йемен

 Методология Индексът на глобалната конкурентоспособност на талантите за 2014 г. обхваща общо 93 нации от всички доходни групи и нива на развитие. Той оценява постиженията на страните по отношение на 6 основни показателя – привличане, развитие и задържане на таланти, среда за развитието им, трудови и професионални умения, както и умения, свързани с познание. Всеки един от тях се измерва чрез 65 променливи, оценявани от 0 до 100.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини