Словесна престрелка между КНСБ и МЗ

Словесна престрелка избухна между ръководството на КНСБ и здравното министерство. Синдикатът поиска оставката на министър Петър Москов, а от министерството отвърнаха, че КНСБ били подведени, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера КНСБ алармира за предвиждани промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които здравноосигурените лица ще бъдат "дарени" с правото да заплащат за медицинска помощ. Постановлението, което е подготвеното от Петър Москов, е в движение по законодателната пътека, като намеренията са при първа възможност то да бъде внесено за обсъждане и приемане в Министерски съвет. С проекта на постановление се извращава конституционния принцип за предоставяне на безплатна медицинска помощ на здравноосигурените лица, заявиха от синдиката.

От министерството последва отговор, с който заявиха, че са изненадани от изявлението на КНСБ, а твърденията на синдиката са основани на изцяло невярна информация. "Такъв текст не съществува нито като документ, нито като намерение", заявиха от МЗ.

От министерството на Москов казаха още, че промени, с които се предвижда възможността здравно осигурените да плащат, не съществуват и никога не са били предмет на решение на ръководството. "Искрено съжаляваме, че ръководството на КНСБ е било подведено. МЗ публикува максимално бързо всяка информация, относно взетите решения от страна на ръководството. Надяваме се, сайтът и нашите публични канали да бъдат използвани от всички за коректно и навременно информиране. Поемаме ангажимента и в момента разработваме още по-удобни за потребителите информационни платформи", казваха от здравното ведомство.

Днес от КНСБ отговориха, че твърденията на МЗ не отразяват истината. КНСБ настоява Министерство на здравеопазването да не въвежда българското общество в заблуда. "Проектът на постановление на Министерски съвет съществува и е внесен по официален ред и в Националната здравноосигурителна каса, като е получен и от д-р Иван Кокалов – председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и вицепрезидент на КНСБ, в качеството му на член на Надзорния съвет на НЗОК", съобщиха от синдиката.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини