Истината за Франция

Луи дьо Фюнес, "Приключенията на равина Якоб" 1973 год., комедия 

И каква ли е тази истина? В момента всички са склонни да мислят за Франция и мислите ни на тази тема са свързани с новините оттам. Отчаяно търсим кой да ни каже какво да мислим, какво е правилно да мислим, какво не е опасно да мислим. Така стана, че трябва поне за себе си да решим Шарли ли сме или не сме Шарли. Не, не, не, няма да ви питаме и ние.

Разбира се, поставянето на въпроса така ще свари обикновения човек неподготвен. Защото той отдавна е свикнал да е Шарли, той няма нужда да се бори за секуларизъм. Защото от Великата Френска революция насам има Конституция, република, либерализъм и всичко това, което прави живота ни съвременен, включително разделението на властите, включително ненамесата на религиите в управлението на държавата.

И след тези азбучни истини, нека стигнем до истината за Франция. Тези, които мислят, че тя е една и са склонни да я свързват с рисуването на карикатури, ще бъдат жестоко разочаровани. Не можем да ви поднесем истината за Франция. И никой не може. Има различни новини, ще трябва сами да се ориентирате по тях, например по действията на френския посланик, които имаха голяма публичност в страната ни. Например по факта, че "Броят на оцелелите" на "Шарли ебдо" направи 7 милиона тираж. И да, според официални източници във Франция има около 6 милиона мюсюлмани. (Ако трудно намирате защо тези три изречения са едно след друго, обединяващото е законът). Но това са само парченца от истината за Франция, която ни е така трудно да осмислим напоследък. Погледнато исторически, Ботев е направил също труден избор, прегръщайки идеите на Френската революция. На Вазов му е било доста по-лесно, когато писал "Под игото", следвайки Виктор Юго. Всъщност сега познаваме ли Франция? Хуманизма? Просвещението?

По своя инициатива, без сътрудничество с посолства или институции, на сайта започваме дни на Франция. Не можем да ви поднесем някое от стотиците видове френски сирена, нито да ви поканим на дегустация на френско вино. И като цяло френската кухня, призната за елитна, няма да можем да ви поднесем. Не забравяйте и френските парфюми, френската мода, припомнете си и други френски неща, с които отдавна сте свикнали и приели в живота си, и които не можем да ви поднесем. На нас ни е по силите да ви представим само малко от истината за Франция в интернет и то без коментар. Ще я срещнете тук-там по страниците - анимация, създадена в училищата по визуална комуникация в Париж, балът на Мулен руж, видеоклипове на френски музиканти, бурлеска, суинг, Луи дьо Фюнес, засега. Надяваме се така да попиете оня френски дух на свобода, онази висота на идеите и артистичния начин на тяхното представане, за които си струва да помечтаем. И да, това е без значение - цвят на кожата или религия, в подбора на клиповете. Някои от нещата са много известни, други - абсолютно непознати. Просто пъстри парченца от голямата истина, създадени във Франция, намерени в интернет. Франция, която се шегува, разсъждава, осъзнава, дава крила, разбира, приютява - идеите в изкуството, които може би ще откриете в препоръчаните клипове (вдясно от текста). 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Не
    не е просто конспирация
    12 -6
    15:26, 24 яну 2015
    Аз не видях никакви истини в тази статия вие видяхте ли? А защо не напишете, че това беше организирано от самите францета господин "журналист" кой стои зад идил? АЗ ЛИ?
  • 2
    Po
    pozdravlenia
    7 -1
    16:01, 24 яну 2015
    Пак показахте че сте повече от другите.Поздравявам вашето издание за това.
  • 3
    Ло
    лобанов -ростовски
    9 -2
    18:22, 24 яну 2015
    Мюсюлманите за сетен показаха че МАЙТАПИ с религията им се НАКАЗВАТЕ като се знае това защо няколко говеда си позволяват ЕТО го и резултата --шърли Те не са като християните -ако те ударят по едната страна обърни и другата Европейците след като се набутаха с 15 милиона мюсюлмани сега трябва щат не щат да се СЪОБРАЗЯВАТ с ТЯХ иначе ШЪРЛИ ще се ПОВТАРЯ в много по ГРЗЕН вариант -това е много близко до ума А уж сме умни хора
    • Sc
      Scuzy
      2 0
      10:46, 26 яну 2015
      Извинявай, никой не си прави майтап с религията. Лицемерните изяви на нейните служители обаче заслужават поне малко иронична усмивка. Иначе всяко грозно деяние може да се прикрие с маската на святост и да се окаже неприкосновено. Религиите да си стоят в техните си храмове, не може да им се поверява нито управлението на въздушния трафик, нито какво ще публикува едно сатирично издание
    • По
      подкрепям
      4 -1
      11:35, 26 яну 2015
      Абсолютно подкрепям последното изказване. Франция е отворила врати и е дала да влезе много народ, който тя е приютила нядявайки се да споделя нейните ценности. Добре са дошли ако споделят нейните ценности! Който не споделя многообразието на културата да си върви. Многообразието коригира гена на един народ и внася нови неща в културата. Тероризма си е тероризъм независимо от религията.Имало е и християни терористи в българската история. Това не може да се толерира. Хората отиват да живеят на други места защото искат повече права и за да живеят по-добре.
Последни новини