Симеонов и Каракачанов поискаха вземане на лиценза на ЕРП-тата

Продължаване на процедурата по отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества. За това настоява в официална своя позиция "Патриотичният фронт".

Патриотите посочват и основание да се отнеме лицензът - чл. 69 от Закона за енергетиката. Там пишело, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти, а нарушенията по тази глава са основание за отнемане на лиценза.

Коалицията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов иска и други две мерки заради "множеството граждански сигнали, че проблемът с януарското отчитане далеч не е само в двете фактури за различни периоди". "Както преди две години, така и сега хората твърдят, че сумите, за които претендират ЕРП-тата, са два-три пъти над обичайните", посочват в позицията си Патриотите. Затова и "Патриотичният фронт" настоява за:

- Нови законови правомощия и задължения за държавния регулатор по текущ контрол на отчитането на потребената енергия. Такива ще бъдат предложени от народните представители на "Патриотичния фронт" за второто четене на Закона за енергетиката.

- Настояваме за проверка на електромерите, ползвани от ЕРП-тата, в лаборатории на БАН или Техническия университет за надеждността на софтуера, за да се докаже могат ли те да бъдат манипулирани.

Държавните институции този път заявиха, че започват проверки, което е окуражително, но настояваме за гаранции, че сега произволът на монополистите ще бъде овладян, завършват Патриотите.

Припомняме, че днес, от 14:00 часа, предстои изслушване на всички ЕРП-та в парламентарната енергийна комисия. Там ще се гледат промени в предложенията за изменения на Закона за енергетиката между първо и второ четене в пленарна зала.

Според мнозина експерти ако лицензът на ЕРП-тата бъде взет, то НЕК трябва да им плаща, за да ползва електропреносната мрежа, тъй като тя е собственост на ЕРП-тата.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини