2015-а ще има една "високосна секунда" на 30 юни

Причината е, че Земята забавя въртенето си
С една секунда ще е по-дълга тази година, съобщи БНТ. Причината – забавяне на въртенето на Земята. Това обаче не се случва за първи път. От 1972 година насам периодично се начисляват секунди към времето.

Магмата, приливите и отливите, както и атмосферните течения понякога могат да променят скоростта, с която Земята се върти около оста си. Тази година например забавянето е с 2 хилядни от секундата. По този начин се получава разминаване между атомното и слънчевото време. Съвременният свят настройва стрелките на часовника по атомното време, което учените приемат за най-точното. То обаче не може да отчита автоматично промените в скоростта на въртене на Земята. Така, за да се координират двете времена учените добавят или изваждат по една секунда. Ако не го правят, след няколко столетия разликата ще осезаема.

Ако тази поправка не се направи, около 2700 година това забавяне би станало около половин час .

Тази година високосната секунда ще бъде добавена на 30 юни. Тя се въвежда едновременно в целия свят. У нас това ще се случи точно в 01:59:59. Според учените обаче хората няма да усетят някаква разлика.

Таймери, които не са програмирани да отчитат въпросната високосна секунда след 11:59:59, веднага ще отчетат 12:00:00 гринуичко време. Поради тази допълнителна секунда те на практика ще избързат с една секунда.

Промяната обаче може да повлияе на някои навигационни уреди, както и на компютърните мрежи. При последното добавяне на допълнителна секунда към времето през 2012 г. много интернет сайтове изпитаха затруднения. Тихомир Томов е програмист и разказва, че в компанията, където работи, наблюдават това явление от няколко години. Вече дори са направили тестове и не очакват да има проблеми. Според Тихомир високосната секунда няма да засегне интернет потребителите, а повечето големи компании са подготвени. От ,,Гугъл” например са намерили решение на проблема, което изпробват през 2012 година.

Първата високосна секунда е добавена на 30 юни 1972 година, а оттогава са начислявани общо 25 секунди.

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини