Бюджетната комисия ще пита КФН дали е осигурявала "чадър" над някого

До две-три седмици Комисията по бюджет и финанси ще покани членовете на Комисията за финансов надзор (КФН), за да отговорят на депутатите дали са осигурявали чадър над някого или не. Това каза пред БНТ председателят на комисията Менда Стоянова. 

Тя припомни, че очаква в седемдневен срок регулаторът да отговори писмено на депутатите на въпросите, които седмичникът "Капитал" отправи чрез тях. След като се получат отговорите, ще се прецени кога да бъде насрочено изслушването. 

Стоянова уточни, че на вчерашното заседание, на което КФН отговаряше как контролира пенсионно-осигурителните дружества, депутатите не са имали за цел да разследват как действа самият регулатор и правил ли е закононарушения. Това, по думите й, ще е предмет на отделно изслушване. 

Председателят на бюджетната комисия обобщи резултатите от вчерашното заседание като изтъкна, че за последните десет години реалната дейност на пенсионните фондове е отрицателна - общо 1.7% или 0.16% годишно. Затова, по думите й, са необходими промени в законодателството, които гарантират на хората, че при пенсиониране ще получат поне това, което са внесли. Ще бъде предложена и възможност хората да имат възможност да избират дали парите им да се инвестират по-консервативно, с по-малка доходност, но с повече сигурност. 

Тя разкритикува пенсионно-осигурителните дружества, че не предоставят достатъчно информация онлайн за индивидуалните партиди, постъпленията по тях, доходността, а КФН - че липсва калкулатор, който да позволи на осигурените да пресметнат каква би била тяхната пенсия. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини