Вирусът ебола мутира, предупреждават учени

Вирусът ебола е мутирал. Това обявиха  учени, проследявали епидемията в Гвинея, цитирани от Би Би Си.

Изследователите от института „Пастьор" във Франция, който пръв идентифицира избухването на вируса миналия март, са проверявали дали той може да стане по-заразен.

Над 22 000 души са били заразени с ебола, а 8795 починаха в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Учените са започнали да анализират стотиците кръвни проби от пациенти с ебола в Гвинея. Те проследяват как вирусът се е променял и се опитват да установят дали той може лесно да прескача от човек на човек.

„Ние знаем, че вирусът се променя доста", заявява генетикът д-р Анаваж Сакунтабай.

„Това е важно за диагностицирането на новите случаи и за лечението. Нуждаем се от това да знаем как вирусът се променя, за да се справим с нашия враг", посочва специалистът.

Не е необичайно вирусите да се променят през определен период от време. Еболата е РНК-вирус, подобно на ХИВ и инфлуенца, който има висока степен на мутация. Това позволява на вируса да се адаптира и увеличава потенциала му да стане по-заразен.

„Сега виждаме няколко случая, които нямат никакви симптоми", каза още генетикът. По думите му, тези хора могат да разпространяват вируса, но ние все още не знаем това. Вирусът може да се промени към по-малко смъртоносен, но по-заразен и това е нещото, от което се страхуваме, каза още Сакунтабай.

За пръв път до юни 2014 г. насам има по-малко от 100 случая за седмица. В седмицата от 25 януари има 30 случая в Гвинея, четири в Либерия и 65 в Сиера Леоне.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че епидемията е влязла във втора фаза и се фокусира върху края й.

Проф. Джонатан Бал, вирусолог от Университета в Нотингам, заяви, че все още не е ясно дали всъщност повече хора не показват симптоми в сравнение с преди.

Изследването в Париж също ще помогне на учените да си изяснят защо някои хора оцеляват от ебола, а други не. Броят на оцелелите при настоящата епидемия е около 40 %. Те се надяват, че това ще им помогне да разработят ваксини, които да предпазват хората от вируса. Изследователите от Института „Пастьор" в момента разработват две ваксини, които се надяват да тестват на хора до края на годината.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини