400 гайдари откриват Роженския събор

Един от организаторите на събитието, Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България представя акцентите на Роженския събор

400 гайдари ще открият Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ на 17 юли, съобщи един от организаторите на събитието Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“. На четири лъча, от четирите посоки на света, изпълнителите ще се съберат край основната сцена, чийто декор ще бъде българският трикольор с внушителните размери 300 м. дължина и 80 м. широчина.

На сцената ще излезе хор „Космическите гласове на България“ , които ще изпълнят химна на Родопите ``Бела съм, бела, юначе``, а след тях Валя Балканска с две деца ще изпеят куплет от ``Излеел е Дельо хайдутин“.

В програмата на събора тази година е предвиден фолклорен конкурс за автентичният фолклор и етнокултура ``Рожен``, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри.

``Съборът досега е бил само фолклорен. Идеята е тази година събитието да се възроди и надгради и затова е включено животновъдството. Последният събор на Рожен е проведен през 2006 година, но най-запомнящо се беше изданието през 2000 година, когато на Роженските поляни се стекоха близо 200 000 души.

След деветгодишно прекъсване, Роженският събор е многоочаквано събитие не само от родопчани, а и от всички, които носят България в сърцето си. „Затова се надяваме в дните от 17 до 19 юли да съберем на поляните край Рожен отново 200 000 души, за да съхраним българските традиции и да предадем това наследство в бъдещето“, сподели Симеон Караколев.

Това иновативно културно събитие ще се превърне в наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”, посочи и кметът Николай Мелемов след като проведе среща със Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”. Кметът посочи, че чрез публично-частно партньорство с община Смолян, „Рожен” ще се възкръсне и ще се изпълни с ново съдържание и акценти. Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред, коментира още Мелемов.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини