Ветеран на 95 г. стана почетен гражданин на Смолян

Полковник Ангел Свирков и съпругата му на днешната сесия, на която местният парламент гласува отличието

95-годишния о.з. полк. Ангел Свирков стана „Почетен граждадин на Смолян“, единодушно реши общинският съвет.

Отличието беше връчено на ветерана от Втората световна война, заради заслугите му като боеви командир в разгрома на хитлерофашизма.

Приемам тази награда като почит към останалите живи ветерани и в памет на тези, които вече не са между нас.

От смолянска община да защитят нашата чест и граница на отечеството тръгнаха 1125 бойци , от тях не се върнаха 95 души. Те оставиха костите си в Македония, Сърбия, Унгария и Австрия. Благодаря ви, че ме наредихте в една редица наравно с любимия ми писател Николай Хайтов и с космическата Валя Балканска, които също са почетни граждани на Смолян”, развълнувано каза Свирков, след като кметът Николай Мелемов му връчи отличието.

 Предложението за наградата е направено от областния и общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Смолян.

Ангел Свирков е роден на 12 февруари 1920 г. в с. Алами дере, днешно Полковник Серафимово, където завършва основното си образование. Средно образование получава в Райковската гимназия и от 1939 г. е студент по икономика в Софийския свободен университет. Завършва Школата за запасни офицери и получава първото си офицерско звание. След двегодишна военна служба в 21-ви пехотен Средногорски полк заминава за фронта и като командир на взвод участва в първата фаза на Втората световна война. През 1947 г. преминава на кадрова служба в системата на Гранични войски и служи в София, Пловдив и Момчилград. От 22 години е председател на Общинския съвет на ветераните от войните.

Носител е на най-високото военно отличие „Кръст за храброст”.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини