Отнесени покриви и изкоренени дървета след бурята в страната

Бури причиниха материални щети в Северозападна България. Най-силно пострадаха Вършец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци. Във Вършец поривите на вятъра достигаха до 150 километра в час.

Във Вършец и околните села от нощта няма ток. Има отнесени покриви на къщи и изкоренени дървета. Обявено е бедствено положение на територията на цялата община. В Берковица са потушени няколко пожара заради запалени комини.

Водоподаването във Враца бе прекъснато тази нощ заради паднало захранване на хидровъзел „Среченска бара“, съобщи БНР. От местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ предупреждават клиентите си, че подаването, възстановено към 6 ч. тази сутрин, ще бъде прекъснато отново от 11 ч. В съобщението не се уточнява докога ще продължи режимът на водата, който засяга град Враца, квартал Кулата и село Нефела. Бурята причини и и няколко прекъсвания на тока във Враца тази нощ.

Електропроводи в района на язовир „Среченска бара“ са били изключени превантивно тази нощ заради мощния вятър, който достигна на места до 110 километра в час. 

Бурята предизвика повече сигнали на телефон 112 от десетки населени места в област Монтана. Има повредени покриви, запалени комини и паднали дървета и части от сгради в общините Вършец, Берковица, Георги Дамяново  и Чипровци. 

Няма информация за пострадали хора, населени места в подножието на Стара планина остават без електрозахранване.

От полунощ е възстановено движението по пътя през прохода Петрохан, който беше затрупан на места от паднали дървета. Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават разчистването на участък от пътя към селата Говежда и Дълги дел, община Георги Дамяново, където също има паднали дървета.

Силният вятър причини проблеми и в София. 51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екипи на аварийно-спасителното звено са работили на 15 адреса, като са отстранили паднала строителна ограда в „Люлин“ и клони на дървета от пътните платна. Проверени са два крана на строителни обекти. Отделни сгради са останали без ток. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите.

Десетки селища в Смолянска област са без ток заради аварии в електропреносната мрежа вследствие на ураганния вятър от снощи. По данни на EVN без ток са селища в община Смолян, няколко хотела в курорта Пампорово, както и села в общините Девин и Баните.

Скоростта на вятъра в Русе достигна 144 километра в час, съобщиха от метеорологична служба и допълниха, че е започнало утихване на вятъра.


Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини