ОССЕ: Продължава придвижването на военна техника в Донбас

Мисията от наблюдатели на ОССЕ продължава да регистрира придвижване на военен транспорт в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна, съобщи агенция „Униан".

„Специалната мониторингова мисия наблюдава военно оборудване и транспортни средства в различни райони на Донецка област", се казва в дневния отчет на мисията за 30 януари.

В околностите на контролирания от проруските сепаратисти град Макеевка (на 15 километра източно то Донецк) е забелязана колона от 7 бронетранспортьора без опознавателни знаци, които са се придвижвали на запад, в посока към Донецк. С колоната се е движел военен камион „Урал".

В Зугрес (на 30 км източно от Донецк) е видяна гаубица с калибър 122 мм, а 2 часа по-късно, на 5 километра източно от мястото наблюдателите са регистрирали вероятно същата гаубица, превозвана по посока към Донецк.

Съобщава се също за три граждански автобуса, пълни с маже във военни униформи, сред които и въоръжени лица с автомати. Наблюдателите не са имали възможност да проверят за опознавателни знаци униформите на мъжете от автобусите.

Фиксирано е и движение на 11 танка и голяма артилерийска установка при с. Терновое (на 163 км североизточно от Донецк). Селото също е контролирано от сепаратистите.

На 2 километра от Степановка (също под контрола на сепаратистите, на 70 км югоизточно от Донецк) наблюдателите са забелязали два бронетранспортьора. Бронираните машини вероятно са охранявали група работници, които са ремонтирали високоволтови електропроводи, които са били съединен с Русия през границата.
Имало е и камион с руски номера. Брони

Северно от Мариновка (на 80 км югоизточно от Донецк, в зоната на сепаратистите) мисията е установила, че друга група работници е ремонтирала линии, които са се съединявали с обекти в Русия. Колата, са която са били транспортирани, също е била с руски номера.

Информацията за движението на военна техника идва на фона на поредните съобщения за доказателства за намесата на Русия в конфликта.

Такива доказателства е предоставил Военният комитет на ЕС пред външните министри от ЕС, на проведеното вчера заседание в Брюксел.
Според предоставените данни, Русия въоръжава и обучава сепартистите.

Съобщава се също, че комитетът е потвърдил масираното струпване на руски войски по границата с Украйна.

„Униан" съобщава също, че националната гвардия е започнала да патрулира по границата с Русия заедно с украинските граничари. Става дума за участък от 140 километра.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини