Вино,шоколад и любовно настроение покори стотиците ценители в Златоград

Златоград отново се превърнав столица на туризма и виното в Родопите събирайки над 1000 туристи на чаршията днес. Празникът, вече е известен като традиционната Трифониада, е вдъхновена и реализирана от хотелиера Александър Митушев. В деня на любовта и виното, той осигури вино, напитки и български мезета за  празнуващите в най-южния град на България. И както си му е редът на Трифон Зарезан имаше не само вино на корем , но и състезание за най-добър производител на вечната напитка. Въпреки че регионът на Родопите не е популярен с лозя и винопроизводство, за приза за качество се бориха 9 производители.

 „В Родопите не е лесно да се произведе вино. Завиваме буретата с родопски одеяла, топлим ги с духалки, за да се получи квалитетно питие”, разказа производителят Филип Хаджиев. Сомелиер от известна българска изба оценяваше вината, а всички производители получиха награди. Първото място беше присъдено на Александър Топалов, който участваше в конкурса с три вида вина.

И за да бъде празникът не само омаен, но и сладък, майстор кулинар от близкия Ксанти направи впечатляваща демонстрация пред публиката в Златоград.

Макар и ценители на обилната и пикантна кухня, южните съседи вече търсят здравословни и диетични заместители на сладките деликатеси. Известният с екзотични хрумвания сладкар Стелиос Арсениу показа хитовия сред комшиите  продукт-  черен шоколад с морски зърнастец. Преди девет години той се прочул с гигантската си 30 тонна баклава, с която покри  моста над Босфора.

В България малките плодчета „зърнастец“ не са толкова широко известни, но донесоха на майстора си голяма слава в Гърция. Гостите в Златоград пък имаха шанса лично да видят как изглужда царят на шоколада, който дори лекувал със сладостта си.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини