Пловдивска зъболекарка арестувана за източване на пари от Здравната каса

"Икономическа полиция" разкри схема за източване на пари от Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив. До успешната реализация се стигнало вчера след проведени комплексни действия под наблюдението на Районната прокуратура.

По случая е повдигнато обвинение по чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК на 50-годишната зъболекарка К.Н. Пловдивчанката е заподозряна за това че за времето от декември 2013 до октомври 2014 година, чрез използване на документи с невярно съдържание е получила сума в размер над 16 800 лева, приведена по банковата й сметка от РЗОК. Плащанията са осъществени след представени от зъболекарката фактури и спецификации за отчитане на фиктивни прегледи, най-вече на деца. Средно за месец сумите, които е получавала зъболекарката варират между 4 700 лв и 6 400 лв. Установени са 136 пациенти на възраст до 3 години, на които са изписани пълни пакети договорени дейности. В действителност децата не са били водени на зъболекар и не са имали необходимост от такива услуги.

Според събраните доказателства, К.Н. е била подпомагана в престъпната си дейност от трима пловдивчани - А.Т. /56 г./, Б.М. /34 г./ и Г.К. /26 г./, които набавяли здравноосигурителни книжки на децата срещу определена сума.
В хода на разследването са били разпитани 78 свидетели, извършени са множество процесуални и следствени действия, включително претърсване на четири адреса. Иззети са около 700 здравноосигурителни книжки и над 1000 амбулаторни листове и други документи, както и 2 компютърни конфигурации.
С прокурорско постановление К.Н. е задържана за срок до 72 часа.

В полицейския арест за едно денонощие са приведени А.Т., Б.М. и Г.К.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини