МВР: Смолян е магнит за криминалния контингент от вътрешността, хората са добродушни и честни

За поредна година през 2014г. Смолян е регионът с най-ниско ниво на престъпност в цялата страна, а в сравнение с предходната година, стойностите на престъпленията са намалели с близо 15%“, това съобщи зам.-главният секретар на МВР Георги Костов, който изслуша днес отчета на ОД МВР в Смолян и участва в анализа на резултатите.

За календарната гоидна са регистроирани 668 престъпления -криминални и икономически, а разкриваемостта на криминалната престъпност за 2014г. е повишена е 55.7% и е повишена с два пункта, при средна за страната 40% , което е „добър атестат за полицейска дейност“, добави Костов, но добави, че има резерви за подобряване на дейността особено в сферата на телефонните измами, за които не е достатъчно да се хване „мулето“/б.а.човекът предаващ парите/, което също често е жертва.

„Истината е,че противникът става все по-организиран и това са нови професионални предизвикателства пред нас“, каза заместникът на главния секретар и допъллни, че ще се търсят всякакви „оръжия за информираност“ срещу измамите, които бързо се множат заради наивността на местното население: “Притегателен е районът -с тази народопсихология-хората стават лечна плячка на изпечени престъпници“.

В тази връзка Костов добави, че криминалния контингент идва от вътрешността на страната и става все по-мобилен и "космополитен".

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини