Стотици кукери оплождаха, раждаха и бесиха, гонейки злото в Широка лъка

Традиционните игри Песпонеденик в Широка лъка се превърнаха в арена на гонене на злото с над 300 кукери и повече от 3 хиляди гости, и туристи от цялата страна, сред които и много чужденци.

В маскарадните игри, изцяло заредени със символа на раждащата пролет и новото начало, с прошката и възкръсването, тази година се включиха 6 състава от страната и домакините-песяци от Широка лъка. 

Този път обаче откриха карнавала със специален танц по авторска хореография, изпълнен от кукерите от Сушеница, Карловско. 

След тях родопските песяци, със страховити маски и червени саби, изиграха на мегдана целия житейски цикъл на човешкия живот и история. В състава, предвождан от Старейшина, участват три поколения само мъже, а най-малкият е 6 годишният Димитър, който заедно с баща си от 3 годишен кръстосва улиците с големите, лумка с хлопките и размахва сабята. Всички песяци сами изработват маските и костюмите си, съхраняват ги по-старателно от любовни писма и зорко ги пазят по време на празника, за да не пострадат, заради поверието, че всеки който си отскубне косъм от маската им, ще има цяла година голям късмет.

„То и без това трудно намираме козите кожи за маските, та ако ги оставим, ша на оскубят “, разказва мъж със страховит вид на незнайна възраст, който ловко пъха шишето с огнена вода в озъбената кукерска паст.

"Невестата" определено е най-спорният персонаж сред песяците, не само заради символиката с оплождането, раждането и смъртта, с насилието, прошката и възкръсването, но и със забавен мъжко-женски вид и комичен камуфлаж. Напълно сериозният и вкаменен израз на лицето, ярко контрастира с грубоватия грим от червени бузи, рисувани вежди и кльощави юношески прасци под полите.

След целия цикъл от раждането до възкръсването, песяците палят слама, за да пречистят с огън земята от греха и прескачайки го, очистват и себе си. След това всички се отправят към гробището, за да почетат мъртвите. А на мегдана след тях идват следващите състави, всеки облечен с типични за региона цветове и украси, ленти, звънци. Всички обаче изпълняват танци, символ на нов живот, плодородие и идващата с нова надежда  пролет .

Днешният фестивал, който всяка година събира не само любители на традиционните празници, съвпадна с 1 март, селото е пълно с гости, а търговците тази година надминаха себе си -да предлагат сувенири, атрактивни забавления със снимки и закачливи покани към мъжете да си „измерят рогата“. 

Като на всеки панаир още от входа на селото миришеше на скара, сергиите посрещат с опънати халища, черги и пъстри тъкани. Чанове и всевъзможни сувенири с патриотична тематика грабват окото и изпразват джобовете на любопитни туристи.

Сред най-атрактивните и необичайни гледки бяха инцианците-музиканти от Перу, които признаха, че от години не пропускат кукерската фиеста в селото. И макар че изглеждат странно на фона на родопските къщи и звуци, придават допълнителнен колорит на пейзажа, както и усещането, че всички хора сме подвластни на живота и смъртта, които всяка пролет, с хлопки и звънци възкръсват в Широка лъка.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини