Gartner: Имаме нов лидер на пазара за смартфони

Apple си върна първото място след три години в сянката на Samsung.

На пазара за смартфони има нов лидер, обяви анализаторската компания Gartner. През четвъртото тримесечие на 2014 г. Apple си върна първото място, след като от 2011 г. то бе запазено за корейския производител Samsung.

Apple води на пазара за смартфони през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Apple води на пазара за смартфони през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Apple е продала 74,8 млн. iPhone устройства в периода октомври-декември, докато Samsumg е пласирала 73 млн. смартфона. Двете компании имат пазарни дялове съответно 20,4% и 19,9%, сочи анализът.

Спадът с 10% в пазарния дял на Samsung е резултат от трудностите, които компанията изпитва в продажбата на премиум модели. В този сегмент доминира Apple, а китайските производители все по-често предлагат евтини и качествени устройства.

Samsung притежава солидна екосистема от уникални приложения, съдържание и услуги и може да повиши лоялността на потребителите към своя бранд. В дългосрочна перспектива компанията има потенциал да разнообрази продуктите си от висок клас.

Като цяло за 2014 г. Samsung е продала най-много смартфони – 307,6 млн. броя, което й отрежда дял от 24,7% от пазара. За сравнение, Apple държи 15,4% от пазара, формирани от продажбите на 191,4 млн. броя iPhone.

В челната тройка влиза Lenovo, благодарение на придобиването на Motorola Mobility. Двата бранда заедно са реализирали на пазара 81,4 млн. смартфона, а делът им възлиза на 6,5%. Топ 5 допълват Huawei с 5,5% дял и LG с 4,6% от общите продажби.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини