Най-добрият град за живеене

Столицата на Австрия Виена за шести пореден път е обявена за града с най-високо качество на живот в света, София е 115-а.

Класацията е по проучване за 2015 г. на консултантската компания "Мърсър" (Mercer), цитирано от в. "Ромъния либера", на който се позова БТА.   Първите пет позиции в класацията остават непроменени спрямо миналата година: на второ място е Цюрих, следван от Окланд (Нова Зеландия), Мюнхен и Ванкувър (Канада). Дюселдорф и Франкфурт също са в челната десетка.

Багдад е класиран като най-лошия град за живеене, информира Ройтерс.

От страните в Централна и Източна Европа най-добре класираните градове са Прага - на 68 място, Будапеща и Любляна - и двете на 75 място.

Букурещ се намира на 110 място, а София - на 115 място.   Най-зле класираните градове в региона са Киев - 175 място, Тирана - 180 място и Минск - 189 място. Киев е отчел съществен спад в класацията на фона на политическата нестабилност и насилието в Украйна, отбелязва "Ромъния либера".

В проучването си "Мърсър" използва няколко критерии, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, възможност за почивка и транспорт.

Виена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.

В първата десетка влизат седем европейски града тази година. Нова Зеландия, Австралия и Канада имат по един град в първата десетка. Иракската столица Багдад отново е на дъното на класацията. Стълкновения между представители на различни религиозни общности заливат града след американската инвазия в Ирак през 2003 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини