"София филм фест" започва с българския филм "Досието Петров"

Деветнайсетият "София филм фест" ще бъде открит тази вечер с българския филм "Досието Петров" на Георги Балабанов по сценарий на Жан-Клод Кариер от 19.30 ч. в зала 1 на НДК. Основната програма на фестивала ще продължи до 15 март със специален фокус върху грузинското и българското кино, няколко конкурсни програми и най-доброто престижните европейски форуми. 

"Досието Петров" на живеещия във Франция Балабанов е криминална история за българския преход, в която политиката и театъра се преплитат по познат начин. Актьорът Александър Петров, свален от сцена в последните години на комунизма, след промените получава необичайно предложение от свой стар приятел  - да оглави нова партия, която да спаси страната от хищни групировки и кредитни милионери. В ролите ще Михаил Билалов, Христо Шопов, Ана Пападопулу, Малин Кръстев, Цветана Манева, Деян Донков, а съсценарист е носителят на "Оскар" за цялостен принос към киното Жан-Клод Кариер.

Над 70 български филма ще влязат в програмата на "София филм фест" по случай 100-годишнината на националното кино. Сред очакваните премиери са награденият в чужбина "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Буферна зона" на Георги Дюлгеров, "Омбре" на Захари Паунов, "Прелюбодеяние" на Явор Веселинов, документалните  "Любов и инженерство" на Тонислав Христов и "Салто Мортале" на Борислав Колев, късометражният "Пламен" за Пламен Горанов и други.

Десет класически филма на български режисьори, създадени до 1989 г. и 10 от най-успешните творби а новото българско кино допълват юбилейната програма. В селекцията на водещите български критици влизат заглавия като "Понеделник сутрин", "Всичко е любов", "Привързаният балон","Козият рог", "Авантаж", "Писмо до Америка", "Дзифт", "Мисия Лондон".

Както винаги публиката ще има шанс да видиголемите заглавия от престижните фестивали. Не са за изпускане "Зимен сън" на Нури Билге Джейлан със "Златна палма" в Кан`14, "Черен въглен, тънък лед" на Дяо Инан със "Златна мечка" на Берлинале`14, "Гълъб седна на клона, разсъждавайки върху съществуването" на Рой Андершон със "Златен лъв" от Венеция`14, "Царевичен остров" на Георгий Овашвили ("Кристален глобус", Карлови вари, `14).

"Аферим!" на Раду Жуде и "Тяло" на Малгожата Шумовска, които си поделиха "Сребърна мечка" тази година, както и два други призьора от Кан - "Форсмажор" на Рубен Йостлунд ("Особен поглед") и "Племето" на Мирослав Славошпицки ("Седмица на критиката"), са също в програмата. Специалните гости на фестивала са Тери Джоунс от "Монти Пайтън" и италианският актьор Франко Неро ще направят срещи с българската публика.

Зала 1, "Люмиер", "Дом на киното", "Одеон", "Г8" и "Евро Синема" ще домакинстват на "София филм фест" заедно с няколко мола. Програмата по филми, кина и дни може да бъде намерена на сайта на фестивала, а билетът, както миналата година, се разпространява под формата на кенче в търговска мрежа - книжарници, барове, кафенета, супермаркети. Цената му е 8 лева, а пет от кенчетата в продажба съдържат "златен билет" - пропуск за двама за всички филми от фестивала, плюс възможност за среща с някои от гостите на фестивала.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини