ДПС пак овладя властта, хвана за шлифера Борисов Втори

Адмирации за Веселин Вучков - сложи пръст в раната

ДПС отново съумя да овладее властта в многострадална България. За пореден път. Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков вчера, приета мигновено, показа, че техните протежета – шефа на ДАНС Писанчев и главсека на МВР Лазаров си остават начело на силовите структури и тайните служби. Дори с цената на главата на самия вътрешен министър.

Още вчера се появиха мнения, че това е било спазарено срещу подкрепа за 16-те милиарда заем. ДПС бяха твърдо против, сетне изведнъж се извъртяха, както неведнъж са го правили, и гласуваха “за”. Вчера просто лъсна как са били мотивирани.

Стана ясно и друго. И вторият кабинет на Борисов - Борисов Втори, няма да е този, който ще посмее да сложи ред в държавата, въпреки надеждите на стотиците хиляди българи, които гласуваха за него. Няма да наложи закона, да накаже крадците и да спре ограбването и на практика ликвидирането на страната.

Нещата са стигнали дотам, че за да дръзне някой да озапти мафията и задкулисието, трябва “да се посвети на отечеството”, да прежали както себе си, така и близките си, при това дори в чисто физически смисъл. Мафията не прощава.

Сред лавината от обяснения, опровержения и откровени мюрета за скандалната операция “Червеи” едно нещо остава неопровергано. От масивите на МВР са били източени огромни количества информация. Ясно е за какво би могла да бъде използвана – да се държат в подчинение определени хора под страх от компромати. След като не успя да наложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ДПС все пак успя да свърши част от неговите задачи. Дали сред тази огромна маса информация има компромати за самия Борисов, вероятно знаят избрани хора. Те обаче нямат интерес да я оповестяват. Защото вместо това могат да го държат за … шлифера. Което изглежда, става.

Политическите ходове на ДПС през последната година са съвсем прозрачни. Изненадващото за мнозина бламиране на кабинета Орешарски има съвсем просто обяснение. ДПС осъзна, че не може да удържи властта в коалиция с БСП.

И реши да я овладее чрез ГЕРБ. Този път по-завоалирано, дистанцирано, зад кулисите. ДПС са майстори на танца зад завесите. И за всеки случай източиха огромна информация от МВР чрез "Червеи"-те. За гаранция. Когато потрябва.

А има ли изобщо някакъв избор кабинетът Борисов Втори при тази сложна конфигурация в парламента?

Стига да има кураж. Изходът е много прост – промени в избирателния кодекс, които веднъж завинаги да направят невъзможно купуването на гласове, както и тълпите неграмотни гласоподаватели, подкарани под строй към урните. С три лесни промени – забрана на абревиатурите на партиите в листите, няколко варианта на бюлетини за всеки избирателен район, с различна подредба на участниците в тях и забрана на поредните номера. Така който може да прочете “движение за права и свободи”, ще гласува за тях, който не може, да се е научил. И край на “гласувай за номер 5”. Защото може в дадената бюлетина да е номер 8.

Ако посмее да предложи подобни промени, Борисов ще бъде подкрепен от всички честни депутати – не само от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но и от БСП, може би дори от някои от БДЦ и АБВ.

И тези промени няма да са дискриминация, защото по закон образованието до 16-годишна възраст е задължително, а официалният език по конституция е българският. Нито пък е лишаване от право на глас, защото всеки има право да упражни гласа си, стига да може. Ако не може, значи е нарушил закона и не е ходил на училище поне до 16-годишна възраст. А избирателното право не бива да е амнистия за неграмотните.

След тези промени в избирателния кодекс правителството подава оставка и се отива на нови избори, които при тези изборни правила ще излъчат един съвсем различен парламент.

Това е изходът за България. Останалото са задкулисни пазарлъци, бавна агония и “стабилност”, но на мизерията.

И дълги тъмни шлифери в мрака на задкулисието.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини