Свински черва, на шарденчета

Радан Кънев вика, че се срещал снощи с Борисов. И получил уверения, че гл. секретар на МВР Лазаров и шефът на ДАНС Писанчев  ще бъдат сменени. Ако това стане, Вучков няма да си е отишъл бадева. Поне ще повлече със себе си и хората на ДПС.

Днес Борисов изненадващо се появи в НС да обяснява на депутатите оставката на Вучков. Намекна за смяна на  милиционерите, но не се ангажира със срок, по принцип ще ги сменя.

И другото, което съобщи Борисов е, че новият вътрешен министър ще се казва Румяна Бъчварова.

За пръв път ще имаме жена вътрешен министър, ако не броим трите месеца на Петя Първанова от служебния кабинет през 2013 г. От Тодор Бурмов през 1879 г. до днес на поста са се изредили 91 мъже. Сега за сефте 92-ят вътрешен министър на България ще е жена. Но нещо още по-важно, поне за дипломиран социолог Тони Филипов, това ще е първият социолог вътрешен министър. Заедно сме се учили с госпожата в СУ-то, но тепърва ще решавам дали да се гордея с тоя факт, или да се потисна. Само от нея зависи.

Колегата Огнян Минчев, съкурсник, също се надява: „Бъчварова е един от интелигентните политици на върха на партия ГЕРБ и нейна е заслугата за търпеливото и успешно изграждане на настоящата управляваща коалиция. Това е добра предпоставка за успех и в новото й поприще в МВР.”

А дано, а дано… Но как да успееш, когато Борисов ти е началник и туря прът в колелата на всяка промяна?!

Вчера се усъмнихме, че статията във в. „Труд” за това как Цветан Василев източва активите на КТБ и внасянето на предложение за създаването на парламентарна комисия, която да разследва фалита на банката, случайно се появиха в един ден. Днес вече не се съмняваме. От в. „Сега” разбираме, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия към МС изненадващо е отнел лиценза на фирма „Дунарит”, която произвежда оръжие по стандартите на НАТО и изнася по цял свят. Уж, че фирмата била „икономически нестабилна”. Обаче директорът Кръстю Кръстев вика: "От 10 г. нямаме задължение нито към персонал, нито към държавата. Всяка година имаме 34-35 милиона печалба."

В споменатата статия на органа на Пеевски вчера беше обърнато специално внимание на „Дунарит”: „В края на годината Василев обърна поглед и към „Дунарит" и „Авионамс" - работещи предприятия от ВПК, купени пак с кредити от КТБ. При „Дунарит" се появи близък приятел на Василев - италианският бизнесмен Едоардо Миролио (един от най-големите депозанти в КТБ), който се оказа изведнъж кредитор на дружеството по договори за цесии за 48 млн. лв., а контролираният от Василев съвет на директорите на русенското предприятие начело с изпълнителния директор Кръстю Кръстев заложи цялото търговско предприятие на фирмата - за всеки случай.”

Знае се, че „Дунарит” е фирма, контролирана от Цветан Василев. Италианският приятел на Василев Едоардо Миролио пък се оказва, че има в КТБ 90 млн. лв. при затварянето ѝ. А „Дунарит” има 92 млн. лв. кредити. Правят си цесия на половината (25 млн. евро) и заводът се оказва заложен като обезпечение за вземанията на Миролио.

Та статията в „Труд” се явява нещо като програмна за правителствените и държавни органи. Нещо като инструкция за действие.

В „Дунарит” работят 600-700 души. Значи толкова семейства ще останат без хляб. КНСБ и КТ „Подкрепа” заплашиха със стачка заради необмисленото решение на Междуведомствения съвет и настояват за среща със съпредседателите на Съвета - министрите Божидар Лукарски и Николай Ненчев.

Синдикатите са задължени да бранят работниците. Това, че същевременно бранят и Цветан Василев, е случайност. Ама дали верно е случайност? В сайта „Биволъ” е публикувано разследване, което показва, че бившият президент на КТ «Подкрепа» Константин Тренчев и главният секретар на синдиката Андрей Върбанов са получили през периода 2002 – 2008 стотици хиляди под формата на дарения, спонсорство и заеми. А през 2009 КТБ отворила за тях швейцарски сметки на името на офшорни фирми, регистрирани в Британски Виржински Острови. В документите, публикувани от „Биволъ”, имало един, според който швейцарската фирма EFV, свързвана с Цветан Василев, се ангажира да преведе по сметката на офшорката на Тренчев 600 000 евро  и 500 000 по сметката на тая на Върбанов. Фирма EFV на Цветан Василев стояла зад «Хедж инвестмънт България », която контролира военния завод «Дунарит» И, естествено, възниква въпросът за какви услуги е плащал Цветан Василев на Тренчев и Върбанов.

Метафората „навързани като свински черва” май вече е неадекватна на българската действителност. Навързали са се на гордиеви възли, които, както учи историята на Александър Македонски, не могат да бъдат развързани, а само разсечени.

Същият д-р Тренчев ревеше по вестниците, че нямало ценности, че се разпадаме като общество: „Искам да се махам, писнало ми е от този народ! Сгреших, че останах. С този материал нищо не можеш да направиш. Това не е кирпич, това е кал.”

Как да имаме ценности?! Кой да ни ги покаже, кой да ни научи как се отстояват? Та нима не виждаме, че всеки който докопа малко власт, почва да осребрява първо ценностите! Зер сме слепи как 25 години и политици, и владици, и синдици и най-обикновени кибици обръщат ценностите в скъпоценности? А ние гледаме отстрани и пазим ценностите на гладно!

Поредното доказателство, че по нашите земи моралът, ценностите, са нещо, което се отнася само за другите. И че всеки гледа да си осигури първо прилични доходи, да си подреди децата, да си осигури старините… И едва тогава да стане почтен. И, ако по някакъв магически начин почтеността бъде въведена в нашето общество, цялата система ще се срути. Няма да има кадри дори за портиери… 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини