Червен код за 3 области на 7 март, оранжев - за 10

Червен код за снеговалежи е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково за 7 март. В 8 области - оранжев код за снеговалежи и поледици, в 2 и за виелици.
За днес има червен код за Смолянско и Кърджалийско заради снеговалежи и бурен вятър. 

През следващото денонощие там отново се очакват значителни снеговалежи с количества 60-80 л/кв.м, сочи справка на сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. 

В областите Кърджали и Хасково е в сила червен код за снеговалежи и силен вятър, ще има условия за виелици и навявания. 

В 8 области в страната е обявен оранжев код за снеговалежи и поледици. Това са областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново. 
Очакваните количества снеговалежи са до 50-60 л/кв.м.

В областите Търговище и Разград е в сила оранжев код за сняг и силен вятър и ще има условия за виелици и навявания. 

По Черноморието и в област Ямбол е обявен жълт код за валежи и силен вятър ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. 
Очакват се и валежи, предимно от дъжд с количества 10-20 л/кв.м.

В областите Сливен, Шумен, Русе и Силистра е в сила жълт код за сняг, поледици и силен вятър.

В останалата част от страната е обявен жълт предупредителен код за снеговалежи и поледици.

Какво означават кодовете

Жълтото означава потенциална опасност. 
Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето. 

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите. 

Червено означава голяма опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини