Реформаторите се карат кой преяжда с повече власт

Реформаторите се изпокараха помежду си кой преяжда с повече власт. Най-ощетени се чувствали депутатите на Радан Кънев. Те получили най-малките парчета от управленската баница. Скандалите, които текат в коалицията от седмици, вчера излязоха на светло. Тъмносините се заканиха, че ще изправят на другарски съд лидерите на ДБГ Меглена Кунева, на СДС Божидар Лукарски и на БЗНС Николай Ненчев. Причината - кадрували зад гърба им и назначавали предимно свои кадри на апетитни постове. Нападнатите отвърнаха на удара и изнесоха информация за не по-малко скандални назначения и на ДСБ.

Реформаторите се оплетоха в опитите си да обяснят нелице-приятните факти за лавината от партийни назначения.

Тон даде лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на блока Радан Кънев. Отначало той обвини враговете си, че надават „политически вой“ само защото реформаторите се опитвали да разчистят терена от нарушенията, вършени от предишните управляващи. После призна греха. „Факт е, че изкушенията са много сериозни. Изглежда, че хора от РБ са се поддали на натиска от структурите“, каза той. И препоръча да се променят правилата за назначаване на държавна служба, за „да не се повтаря вечно този сценарий“.

След това „сръфа“ коалиционния си партньор Меглена Кунева заради назначенията в Комисията за защита на потребителите. В сряда стана ясно, че начело на този орган застава юристът Димитър Йотов, който е съпруг на началничката на кабинета на вицепремиера Кунева - Мария Карабельова. В състава й влизат икономистът Константин Арабаджиев и юристът Константин Райков - и двамата членове на националното ръководство на СДС. „От експертна гледна точка съставът е рисков.

Това е изключително специализиран професионален орган. Не съм сигурен, че предложените хора имат капацитета“, каза той. Оказа се, че има и още един проблем. В Закона за защита на потребителите изрично е посочено, че председателят и членовете на КЗП не могат да заемат ръководна длъжност в политическа партия или организация. От СДС се опитаха да се измъкнат с обяснението, че ден преди назначението двамата подали молби за напускане на постовете, а сините се забавили да отбележат това на сайта си.

Меглена Кунева отговори със съобщение до медиите. Тя обяви, че „кандидатурата на Йотов е била обсъдена и има подкрепата на РБ“, а целта била „провеждането на активна политика в областта на защита на потребителите у нас“. Подчерта, че „позицията председател на КЗП не е конкурсна длъжност“. Не стана ясно обаче какво пречи да се обяви такъв.

Самият Кънев не даде задоволително обяснение за своите във властта. Той не призна каква е връзката му с назначения преди месец и половина за зам.-министър на енергетиката Николай Николов. Той е завършил право и международни икономически отношения. Съпругата му Елиза е съдружник на лидера на ДСБ в кантората „Натан, Кънев, Николова и съдружници“. „Познавам този човек. Той няма нищо общо с мен и с партиите от РБ. Сега води изключително успешни преговори за предоговаряне на т.нар. американски централи“, каза лидерът на ДСБ.

Депутати от РБ напомниха, че от три седмици Атанас Атанасов искал обяснение от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Лидерът назначава в подопечното си ведомство и дъщерните дружества масово съпартийци и кадри на Кунева. При това без да ги съгласува с партньорите си.

„На някои хора трябва да им светне червена лампичка. Случващото се е изключително тревожно“, заяви Петър Славов, който бе категоричен, че въпросът ще бъде разгледан на заседание на парламентарната група във вторник.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини